Az utcákon fog toborozni a verskommandó

PR

2012. április 8., vasárnap 15:22, frissítve: vasárnap 17:32

A kaposvári Csiky Gergely Színház művészei versnappal, a siófokiak versmondó gálaműsorral, a balatonszárszóiak szavalóversennyel ünneplik meg a költészet napját.

A színház társulata szerda délelőtt 10 órakor a város főterén közös versmondásra hívja az érdeklődőket, majd utcáról utcára jár a „verskommandó”, reményeik szerint megállásra, csatlakozásra késztetve a kaposváriakat.

A színház épületét is „elfoglalják” a versmondók és a versszerető közönség. A program versmondó versennyel indul a kaposvári Polgári Casino rendezésében, majd késő délelőtt a nagyszínpadon a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán, a színház igazgatója Szabó Lőrinc verseiből készült összeállítással lép a közönség elő. Délután a színházbeli program, L. Simon László költő várja író-olvasó találkozóra az érdeklődőket, este Sebő Ferenc megzenésített verseiből készült összeállítással a Kaposvári Egyetem másodéves színészhallgatói állnak színpadra.

A Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság egykori kaposvári elnökének, a 2008-ban elhunyt Takáts Gyula Kossuth- díjas költő, író, műfordító, kritikus és tanár volt otthonában, a róla elnevezett emlékházban szerda délelőtt a Magyartanárok Egyesülete Somogy megyei tagozata tart költészetnapi megemlékezést a város több iskolájából érkezett diákok közreműködésével. Másnap ugyanott a Takáts Gyula hagyatékának gondozásával megbízott irodalmi és művészeti társaság, a 25 éves pécsi Pro Pannónia Kiadó Pécsi irodalom – magyar irodalom című estjével emlékezik meg a költészet napjáról.

Balatonszárszón a József Attila Művelődési Házban 25. alkalommal rendeznek ünnepséget és megyei szavalóversenyt a költészet napján. Siófokon a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtárában este Könyves sors – magyar sors címmel a Püski Kiadóval ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a Kálmán Imre Kulturális Központban pedig költészetnapi versmondóverseny gálaműsorára invitálják a közönséget.

Forrás: MTI