Megszépült a gödöllői kastély – Sissi 3D-ben

tgi

2012. június 28., csütörtök 16:58, frissítve: péntek 13:10

Lezárult a mintegy egymilliárd forintos, főként uniós forrásból finanszírozott felújítás a gödöllői Grassalkovich-kastélyban.

A királyi lovaskultúrát bemutató állandó kiállítás bemutatásával, az Erzsébet királyné korát felidéző 3D-s film premierjével ünnepelték csütörtökön a gödöllői királyi kastély felújításának projektzárását: a rekonstrukció második ütemében többek között a kastély lovarda- és istállóépülete újult meg. (Királyi és főúri lovaskultúra címmel a tárlatot július 7-étől látogathatja a közönség.)

Gönczi Tibor, a kastély igazgatója megköszönte az újjáépítésben résztvevőknek az együttműködést, a gyorsaságot és a rugalmasságot. Noha az egymilliárdos projekt 2010 augusztusában kezdődött, szűk fél évvel később már az uniós elnökség tanácskozásaira érkező delegációkat fogadhatta az eredeti pompájában felújított lovarda.

Fotó: Gödöllői Kastély


Gödöllő polgármestere, Gémesi György hozzátette, hogy a kastély rekonstrukciójakor tapasztalt tempó és rugalmasság meghozta gyümölcsét: a megújult tereket elismeréssel jutalmazó külföldi politikusok hírét vitték a városnak.

A beruházás utolsó elemének részét képező Királyi és főúri lovaskultúra című állandó kiállításról Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetője elmondta: a barokk istálló feletti szint nyolc kisebb termében berendezett tárlat a huszárélet, a magyar nemesi testőrség, a dámalovaglás, a főúri, királyi vadászatok hangulatát idézi. A hadtörténeti jelentőségű kiállítás több darabját hazai múzeumoknak és magángyűjtőknek köszönhetik.

A csütörtöki projektzárón mutatták be a kastély új 3D-s vetítőteremében az épület történetét, valamint az Erzsébet királyné Gödöllőn töltött napjait felidéző kisfilmet. A látványos alkotást – amelynek operatőre Ragályi Elemér volt – külön belépőjeggyel bárki megnézheti.

Magyarország legnagyobb barokk kastélyának lovardája 1746 és 1749 között épült. Erzsébet királyné kívánságára később átépítették, a padlószintet feltöltötték, az ablakszintet megemelték, kerek manézst alakítottak ki benne, amelynek négy pontjára tükröket helyeztek. A lovarda a királyné egyik kedvenc tartózkodási helye volt a kastélyban. Nemcsak lovas események zajlottak itt, hanem Horthy Miklós kormányzó engedélyével különböző rendezvényeket, bálokat is tartottak a falak között. Később tábori kórházat, a második világháborút követően szovjet laktanyát rendeztek be itt.

A most lezárult nagyberuházás magvát képező istálló-lovarda együttes rekonstrukciójáért a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. felelt. Páljános András vezérigazgató korábban arról beszélt a Magyar Távirati Irodának: majdnem a „lehetetlennel határos” feladatnak számított a legmodernebb követelményeknek is megfelelő, mégis a régmúltat idéző konferenciatermet, tárgyalókat, irodákat, kiszolgáló helyiségeket kialakítani bő három hónap alatt az elhanyagolt istálló-lovarda együttesből.

Forrás: MTI