Megújult a lébényi monostortemplom

KA

2012. július 21., szombat 13:52

Megújult külsővel és közelében a régi barokk plébániaépületből kialakított turisztikai központtal fogadja a lébényi román kori monostortemplom a zarándokokat, akik nyolcnapos zarándoklatot követően emlékeznek meg Szent Jakabról, a műemléktemplom védőszentjéről július 25-én a Győr-Moson-Sopron megyei településen.

A száz zarándok Budapestről indult el gyalog, két csoportban. Ez a létszám azonban folyamatosan bővül az útközben csatlakozókkal – mondta a szervező Szent Jakab Baráti Kör elnöke. Dukát Csilla szerint a mintegy 200 kilométert hét megállóval teszik meg, éjszakánként iskolai tornatermekben, illetve kollégiumokban szállnak meg.

A magyarországi Szent Jakab-út végpontján, Lébényben ünnepi misével, koncertekkel, kiállítással fogadják őket – mondta Kovács Gábor polgármester. Tájékoztatást kapnak továbbá a Szent Jakab-plébániatemplom történetéről, amely Magyarország középkori építészetének egyik legjelentősebb emléke. A becses műemlék tetőszerkezetét nemrégiben helyreállították, málló kődíszeit restaurálták döntően európai uniós pályázati forrásból, magyar állami társfinanszírozással.

A templombelső mennyezete viszont megújításra vár – mondta Gőgh Tibor plébános. Egyelőre felállványozták, deszkából álmennyezetet építettek, így a téglaboltozatból kipergő vakolat arra hullik rá, védelmet nyújtva a híveknek és a templom látogatóinak. A Szent Jakab-út magyar szakasza Lébénytől háromnapi járásra csatlakozik az osztrák szakaszhoz. Ezt az utat negyven-ötven zarándok a Jakab-napi megemlékezést követően megteszi – közölte Dukát.

A világörökség részét képező El Camino (az út) néven ismertté vált mintegy 800 kilométeres zarándokút egy francia kisvárosból indul, és a Spanyolország északi részén fekvő Santiago de Compostela városába vezet el, amelynek katedrálisa Szent Jakab apostol földi maradványait őrzi. Ehhez az úthoz ma már több európai országból kiinduló út kapcsolódik.

Forrás: MTI