Örökség

Megújult Pannonhalma

Tölgyesi, 2012. augusztus 16., csütörtök 17:45, frissítve: csütörtök 19:11
Befejeződött a pannonhalmi bazilika rekonstrukciója: a műemlék 1876-os renoválása óta ez az első érdemi felújítás.

Eddig évente legalább százezer turista kereste fel a Pannonhalmi Bencés Főapátságot. A világörökségi rangot elnyert műemlékegyüttes turisztikai funkcióinak fejlesztése, a látogatóbarát szolgáltatások körének bővítése most fejeződött be, ennek köszönhetően Pannonhalma évente legalább százötvenezer látogatót tud fogadni, ismertsége itthon és külföldön egyaránt nőhet. A műemlék 1876-os felújítása óta ez az első érdemi felújítás, a hosszas átépítési és restaurátori munka után a bazilikát augusztus 27-én szentelik fel újra.

A Pannonhalmi Főapátság az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjából 2010 nyarán nyert 600 millió forintos támogatást turisztikai fejlesztésre, a turisták ezentúl kísérő nélkül, audio guide rendszer segítségével kötetlenebbül is bejárhatják a monostort. A projekt a bazilika belső terének megújítását is magában foglalta. Egyebek között korszerűsítették a templom világítását, hangosítását, bevezették a padlófűtést. Egy középkori kapu kibontásával láthatóvá tették a sekrestyét, a XIX. századi szószéket pedig lebontották.

Fotó: Krizsán Csaba

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása