Miniopera a legendás cseh atléta életéről

Grund

2012. június 18., hétfő 15:35

Tizenkét perces minioperát mutattak be szombaton Emil Zátopek (1922–2000) legendás cseh hosszútávfutó és többszörös olimpiai bajnok életéről Liverpoolban.

Az első operáját jegyző Emily Howard brit zeneszerző és Selma Dimitrijevic szövegkönyvíró együttműködéséből született Zátopek! című alkotás a közelgő londoni nyári olimpiai játékok alkalmából látott napvilágot.

Az alkotók igyekeztek életre kelteni az 1952-es helsinki olimpiai játékok hangulatát, ahol Zátopek három aranyérmet is nyert: 5000 méteren, 10 000 méteren és maratoni futásban.


A miniopera mellett Leos Janácek és Bohuslav Martinu zeneszerzők művei csendültek fel szombat este a liverpooli Epstein Theaterben.

Howard és Dimitrijevic alaposan tanulmányozta a legendás atlétáról szóló történelmi forrásokat, és Prágába is ellátogattak, hogy felkeressék a sportoló özvegyét, Dana Zátopkovát, egykori olimpiai bajnok cseh gerelyhajítót.

A premieren John McMunn tenor keltette életre Zátopeket, a néhai csehszlovák atlétamezt viselve, mellkasán a 903-as számmal. A sportoló feleségét Wendy Dawn Thompson játszotta a színpadon. A házaspár mellett a helsinki olimpián szereplő ellenfelek és egy sportkommentátor is feltűnik az operában.

Forrás: MTI