Miniopera a legendás cseh atléta életéről

Grund, 2012. június 18., hétfő 15:35
Tizenkét perces minioperát mutattak be szombaton Emil Zátopek (1922–2000) legendás cseh hosszútávfutó és többszörös olimpiai bajnok életéről Liverpoolban.

Az első operáját jegyző Emily Howard brit zeneszerző és Selma Dimitrijevic szövegkönyvíró együttműködéséből született Zátopek! című alkotás a közelgő londoni nyári olimpiai játékok alkalmából látott napvilágot.

Az alkotók igyekeztek életre kelteni az 1952-es helsinki olimpiai játékok hangulatát, ahol Zátopek három aranyérmet is nyert: 5000 méteren, 10 000 méteren és maratoni futásban.


A miniopera mellett Leos Janácek és Bohuslav Martinu zeneszerzők művei csendültek fel szombat este a liverpooli Epstein Theaterben.

Howard és Dimitrijevic alaposan tanulmányozta a legendás atlétáról szóló történelmi forrásokat, és Prágába is ellátogattak, hogy felkeressék a sportoló özvegyét, Dana Zátopkovát, egykori olimpiai bajnok cseh gerelyhajítót.

A premieren John McMunn tenor keltette életre Zátopeket, a néhai csehszlovák atlétamezt viselve, mellkasán a 903-as számmal. A sportoló feleségét Wendy Dawn Thompson játszotta a színpadon. A házaspár mellett a helsinki olimpián szereplő ellenfelek és egy sportkommentátor is feltűnik az operában.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása