Mundruczót és Zsótért is kedvelik a franciák

Grund, 2012. július 20., péntek 14:02, frissítve: péntek 14:08
Óriási érdeklődés övezte csütörtök este az egyetlen magyar nyelvű színházi produkció bemutatóját a 66. Avignoni Fesztiválon. J. M. Coetzee Szégyen című regényének színpadi feldolgozását Mundruczó Kornél rendezésében, Zsótér Sándor főszereplésével vitt színre a Proton Színház társulata.

Az első előadáson újságírókból, kritikusokból, rendezőkből és színházi vezetőkből álló szakmai közönség egy része hangos tetszésnyilvánítással fogadta a Szégyen című produkciót, amelyet még öt alkalommal láthat a fesztiválközönség Európa legjelentősebb kortárs színházi találkozóján, amelynek hivatalos programjába több mint tíz év után először kapott meghívást magyar nyelvű előadás. Legutóbb 2001-ben a Krétakör Színház Nexxt című produkciója képviselte Magyarországot. Az előadás – Mundruczó előző rendezéseihez hasonlóan – nemzetközi koprodukcióban készült, egyik legfőbb támogatója az Avignoni Fesztivál volt, mivel Vincent Baudriller igazgató évek óta figyelemmel kíséri Mundruczó munkáit.

J. M. Coetzee Nobel-díjas szerzőnek az apartheid utáni, anarchia-közeli állapotba süllyedő Dél-Afrikában játszódó regényéből készült produkció ősbemutatója májusban volt a Bécsi Ünnepi Heteken, majd Brüsszelben, Budapesten a Trafó Kortárs Művészetek Házában és a lengyelországi Poznanban volt látható.

Zsótér Sándor hosszú szünet után színészként ebben az előadásban tért vissza a színpadra: a Szégyen főszerepét, a tanítványával viszonyt kezdő, majd zaklatással megvádolt és a társadalomból kitaszított 52 éves egyetemi oktatót alakítja. Mundruczó azért is választotta őt erre a szerepre, mert életében a rendezőként és tanárként dolgozó Zsótér volt az „első nagy mester”, akitől olyan életszemléletet kapott, amely teljesen megváltoztatta a látásmódját.

A Szégyen szerepeiben színpadra lép még Tóth Orsi, Monori Lili, Wéber Kata, Derzsi János, Székely B. Miklós, Rába Roland, Bánki Gergely, Katona László és Szemenyei János. Az előadás Magyarországon októberben lesz látható négy alkalommal a budapesti Trafóban.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása