Nem adták oda az első díjat

tt

2012. június 10., vasárnap 23:15, frissítve: hétfő 08:07

Úgy döntött a zsűri, hogy nem ad ki első díjat a száz éve született világhírű hegedűművész és karmester, Végh Sándor emlékére meghirdetett és róla elnevezett első budapesti nemzetközi vonósnégyes versenyen vasárnap.

A megosztott második díjat a brit Benyounes Quartetnek és a magyar Kelemen Kvartettnek ítélték. A pénzdíjat nem felezték meg, egyenként 12 ezer eurót vehet át a hétfő esti díjátadó gálahangversenyen a brit és a magyar kvartett a Fesztivál Színházban – mondta el az MTI-nek Gyenge Enikő, a verseny titkára.

A Keller András vezette zsűri – Valentin Erben, Arvid Engegard, Gerhard Schulz, Stephan Goerner, Johannes Meissel, Georges Zeisel és Rados Ferenc –  harmadik díjat sem adott ki, de létrehozott különdíjakat.  A versenyen nyújtott teljesítményéért, a Haydn-művek előadásáért különdíjat szavaztak meg a svájci Belenus Quartettnek, amely 6 ezer eurót kap.

A versenyre komponált mű, Tornyai Péter alkotása tolmácsolásáért is a Benyounes Quartetet ismerték el, a ProQuartet Egyesület szintén ennek a formációnak szavazott meg jutalmat. A legjobb Lajtha-előadónak az ugyancsak brit Cantabile String Quartetet tartották. A Károlyi Alapítvány egy párizsi koncertmeghívással jutalmazta a magyar Accord Quartetet.

Forrás: MTI