Nem hagyják veszni a hatalmas kincset

BL, 2012. április 5., csütörtök 22:50, frissítve: péntek 08:20
Megakadályozná Pompeji világhírű antik emlékeinek második pusztulását az olasz kormány, amelynek feje, Mario Monti miniszterelnök és több miniszter csütörtökön mutatott be négy évre szóló tervet az enyészettől fenyegetett Nápoly-közeli régészeti helyszín restaurálására.

Az Európai Unió már március végén pénzügyi támogatásáról biztosította az olasz kormányt, így a munkálatok hamarosan meg is kezdődhetnek. Pompejire a Vezúv kitörése mért végzetes csapást Krisztus előtt 79-ben. Az antikvitás egyik leghíresebb emlékhelye az utóbbi években újra és újra a lapok címlapján szerepelt, hol a vele kapcsolatos visszaélések, hol az omladozó romok miatt.

A római kulturális minisztérium tájékoztatása szerint az archeológiai helyszín megmentésére 105 millió eurót kell elkülöníteni, ebből 41,8 milliót ad Brüsszel, 63,2 milliót a Monti-kormány. „Százszázalékos átláthatóság és törvényesség” – ígérte a kormány a pompeji munkálatokkal kapcsolatban. Ez azt is jelenti, hogy a nápolyi maffiát távol tartják a megbízásoktól.

A négy évre szóló, ötpontos terv legfőbb célja megóvni a veszélyben forgó pompeji romokat, amelyekhez évente látogatók milliói zarándokolnak el. Emellett javítani akarnak a turistákat fogadó szolgáltatásokon és a terület őrzésén is. A 66 hektárnyi történelmi emlékhely szakértők szerint állandó és részletekbe menő gondoskodásra szorul. Ehhez mindeddig hiányzott a pénz, hol falak omlottak le, hol egész épületek dőltek össze.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása