Nemzeti akar lenni az operettszínház

Grund

2012. május 9., szerda 13:55

Közszolgáltatási szerződést köt a Budapesti Operettszínház a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, hogy a teátrum az előadó-művészeti törvény módosítása alapján felálló új finanszírozási rendszerben "nemzeti" minősítést kaphasson – erről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Csomós Miklós főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés emlékeztet arra, hogy az előadó-művészeti törvény módosításával jövőre életbe lépő új finanszírozási rendszerben a kiemelt és nemzeti minősítéssel rendelkező előadó-művészeti szervezetek lesznek jogosultak központi költségvetési támogatásra, a többiek pályázat útján igényelhetnek állami támogatást.

A Fővárosi Önkormányzat a fenntartásában lévő előadó-művészeti szervezetek közül a Budapesti Operettszínház esetében kérelmezett „nemzeti” minősítést. Ennek előfeltétele az állammal kötött közszolgáltatási szerződés, amely nem jelenti a fenntartói státusz változását. Réthelyi Miklós leköszönő kulturális miniszter írásban fejezte ki szándékát a közszolgáltatási szerződés megkötésére, és a minősítési kérelmeket tárgyaló ülésén a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács is javasolta az operettszínház „nemzeti” kategóriába sorolását.

A közszolgáltatási szerződésben – amelyhez a fenntartó Fővárosi Önkormányzat képviselőjének aláírása is szükséges – az operettszínház vállalja többek között a klasszikus operettjátszás hagyományainak ápolását, magyar szerzők műveinek játszását, ezen belül a kortárs művek bemutatását, valamint hogy kiemelt figyelmet fordít a gyermek- és ifjúsági produkciók bemutatására, illetve a független és határon túli magyar társulatok vendégjátékaira.

Az előterjesztéshez mellékelt szerződés értelmében az operettszínháznak évadonként legalább 450 előadást kell tartania, és legalább 300 ezer fős fizető nézőszámot kell elérnie. A teátrum vállalja, hogy előadásainak 40 százalékában – a gyermek- és ifjúsági előadásokat leszámítva – klasszikus operetteket, 70 százalékában magyar szerzők műveit játssza. Évadonként legalább négy klasszikus magyar operettet folyamatosan műsoron tart, legalább egy új, magyar zenés művet bemutat, és legalább két, különböző korosztálynak szóló gyermek- és ifjúsági produkciót kínál a közönségnek, valamint legalább egy saját vagy koprodukcióban készülő operabemutatót tart. Az operettszínház feladata, hogy évadonként legalább egy sajátos karakterű országos vagy nemzetközi jelentőségű előadó-művészeti fesztivált szervezzen, kötelezettségei közé tartozik, hogy legalább öt tájelőadást tartson és részt vegyen legalább egy hazai előadó-művészeti fesztiválon.

A minisztérium vállalja, hogy az operettszínháznak művészeti és működési támogatást nyújt, amely a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot illeti meg. A tárca által nyújtható támogatás mértékét, ütemezését a mindenkori költségvetési törvény határozza meg. A szerződés határozott időre, az operettszínház 2013-ra vonatkozóan nemzeti előadó-művészeti szervezetté történő minősítését követően 2015. december 31-ig szól.

Az előterjesztés szerint az állammal kötött megállapodás az operettszínház művészeti tevékenységének, a magyar nemzeti kulturális identitás és a hagyományok őrzésében játszott szerepének elismerése. A több évre vállalt állami finanszírozási kötelezettség pedig kiemelt és kiegyensúlyozott működést garantál a jövőben a teátrumnak.

Forrás: MTI