Az olvasó-társak képzéséről Gombos Péter, a mesélés módjáról Kovács Mariann, a kórházi olvasásról Imre Angéla tart előadást a résztvevőknek. Az eseményen a szervezők bemutatják a mintaprogramot a középiskolákban kötelezően teljesítendő ötvenórás önkéntes munka vállalására, valamint a kisiskolásoknak szóló Betűfaló programot. Az Olvasó-társ képzésben igazolványt szerzett önkéntesek a kórházakban, könyvtárakban szervezhetnek felolvasást, a szervezők a képzésre pedagógusok, egyetemisták, középiskolások jelentkezését várják – közölte a www.hunra.hu oldalon.

A konferencián a többi között Balázs Géza, Kamarás István, Z. Karvalics László, Bartos Éva, Fenyő D. György és Orbán Gyöngyi tart előadást az olvasás tanításának, fejlesztésének és terjesztésének kérdéseiről. Az előadók arra is keresik a választ, hogy miként lehetne a magyar népesség olvasási készségét, s ennek segítségével társadalmi működésének színvonalát, valamint gazdasági teljesítményét javítani, emelni.

Fenyő D. György a kötelező olvasmányról, Balázs Géza a nyelvi sokszínűségről, Z. Karvalics László a közös tartalomról, Kamarás Iván a vallásos, illetve a világi olvasók és az irodalmi művek befogadásáról beszél a hallgatóságnak. Délután Győri Miklós Az olvasás kérdése az Asperger-szindrómás személyek esetében, Fűzfa Balázs „Élni annyit tesz, mint olvasni”, Orbán Gyöngyi Híd és korlát címmel tart előadást. Bartos Éva a biblioterápiáról, Molnár G. Tamás a szövegértés nehézségeiről is szól a közönségnek.