Feszt

Neves borászok is mentették a fesztivált

A Messiást is hallhatjuk az utolsó napon

Tölgyesi Gábor, 2012. július 4., szerda 08:15, frissítve: csütörtök 11:46
A Zempléni Fesztivál az ország egyik legnívósabb művészeti fiesztája. Nem sokon múlt, hogy megszűnjön. Aztán jött a segítség.

A Zempléni Fesztivál az ország egyik legnívósabb művészeti fiesztája. Klasszikus zene, dzsessz, népzene, irodalom, színház, gyerekprogramok, kiváló előadók, felejthetetlen kirándulókoncertek, barangolások gyönyörű környezetben Szerencstől Füzérradványig, kulináris élvezetek, borkóstolások – és lehetne még folytatni a sort.

Mindig kiváló előadók lépnek fel a fesztiválon. Idén a világhírű zongoraművész, Bogányi Gergely öccsével, Bogányi Zsolt csellóművésszel Tokajban ad meglepetéskoncertet, kamarapartnerük Megyesi Schwartz Lúcia énekművész lesz

Fotó: Máté Péter


Mégis, áprilisban kevés esély látszott rá, hogy idén is megrendezzék. Nagy szponzorát tavaly vesztette el, idén sokáig egy fillér nem volt rá. A helyi önkormányzatok és a Tokaj-hegyaljai borászatok aztán apránként összerakták a pénzt, majd a fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 22 millió forintot nyert el, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri keretéből 5 millió forintot kapott.

Így kedden Turjányi Miklós fesztiváligazgató örömhírt jelenthetett be Budapesten: augusztus 11-től 19-ig huszonegyedik alkalommal is megrendezik a Zempléni Fesztivált, húsz helyszínen harmincöt programmal.

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa, Béres József a támogatók nevében tévhitet oszlatott: a borászatok nem gazdagok, nem emiatt álltak a fesztivál mellé. Egyszerűen szükség van Hegyalján minőségi kultúrára, nem hagyhatták veszni a Zempléni Fesztivált.

A fesztivál egyik kedvelt helyszíne: a sárospataki református templom

Fotó: MNO


A programsorozatot a fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamrazenekar indítja, a sárospataki református templomban koncertezik. A záróhangversenyt a Budafoki Dohnányi Zenekar adja, Händel a Messiás című oratóriumát a Budapesti Akadémiai Kórustársaság szólaltatja meg. Az énekes szólista Horváth Evelyn, Megyesi Schwartz Lúcia, Kálmán László és Kovács István lesz.

Sátoraljaújhelyen fellép a Magyar Állami Népi Együttes, Erdőbényén a Vujicsics. Dzsesszfronton a Gyárfás Trió és Deseő Csaba, valamint Oláh Kálmán triója és az idén hatvanéves Tátrai Tibor formációja is jelen lesz.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása