"Nőuralom" Gödöllőn

Sisi népszerűsége verhetetlen, de a mai nőket is megbecsüli a város

Grund

2012. június 18., hétfő 12:10

Az egykor vagy jelenleg Gödöllőhöz kötődő híres, ismert nőkről szól szinte minden idén a Pest megyei városban.

A gödöllői nők évének félidejében most épp annak a 82 hölgynek a bemutatását célzó kiállítás nyílik meg, akik – legalábbis a városlakók szerint – formálják a világot. Péterfi Csaba, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a tavalyi „barokk év” sikerén felbuzdulva most is – körülbelül 20 fős, zömmel a városban működő – kulturális intézmények vezetőiből álló bizottság alakította ki a tematikát. Mivel 2012-ben ünneplik Ferenc József felesége, Erzsébet királyné születésének 175. évfordulóját, a nő mint kulcsszó szinte adta magát

A programsor a Gödöllőn szép napokat eltöltő Blaha Lujza színészi pályafutásába, illetve a várossal kapcsolatos emlékeibe is bepillantást engedő tárlattal kezdődött március elején. Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus érdekes, különleges anyagot állított össze, melyben a festményeken, fényképeken és színházi plakátokon kívül a színésznő több, a Budapesti Történeti Múzeum Blaha-hagyatékából származó személyes tárgyát is megnézhették az érdeklődők. Kiállították egyebek mellett a művésznő eredeti ruháját, és egy makettnek köszönhetően megelevenedett az egykori Nemzeti Színház, amelynek egy színpadképét is felépítették.

Hasonlóan nagy sikere volt a március 31-ei jótékonysági koncertnek is, amelyen az elmúlt 10 év helyi díjazott művészei léptek fel a királyi kastélyban. Kellemes kikapcsolódást nyújtott az április 8-ai Ibolya-nap, míg nemrégiben az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva a gödöllői könyvtár 10 éves jubileumáról emlékeztek meg, összekötve a könyves ünnepet az Erzsébet királyné és udvarhölgyei című kiállítás megnyitójával.

Sisi


Az eredeti pompájában felújított gödöllői kastély Rudolf szárnyában nyílt Titkok, bálok, utazások című tárlaton részben eddig soha ki nem állított holmik, például különféle csipkék, kesztyűk, díszes ládikák, illatszeres dobozok idézik fel az udvari szolgálat titkait.

Nemcsak a királyné körül tevékenykedő, őt külföldi útjaira is elkísérő női segítők öt tagja, hanem maga Sisi is „megelevenedik” a kiállított tárgyaknak köszönhetően. Megtekinthető (igazi kuriózumként) a királyné egyik eredeti kalapja, legyezője, csipke stólája és cipője, míg az udvari bálok kellékei közül a ruhákon kívül különösen figyelemre méltó az a két csokoládépapír, amelyet a Vendéglátó-ipari Múzeumból hoztak el a szervezők (a bálozók általában csipkével díszített, különleges portrékkal ellátott papírba csomagolt csokoládét kaptak ajándékba).

A tavalyi EU-elnökség alkalmából felújított királyi lovardában június elején koronázási hétvégét is tartottak, nemsokára pedig három fotókiállítás keretében mutatják be azokat a nőket, akik „formálják a világot”. A kiválasztás folyamata a következőképpen zajlott: Gödöllő honlapján, valamint a helyi lapban közzétett közvélemény-kutatás eredményeként kétszázan írták meg saját tippjüket – természetesen zömmel nők válaszoltak. Három kategóriában lehetett szavazni: a már nem élő fontos nőkre, a ma is aktívan tevékenykedő, nemzetközileg is ismertekre, valamint hazai hírességekre. Az összeállításba végül 82 hölgy, közöttük 37 magyar került be.

A június 16-án nyíló kiállítás szereplői között ott találni például Sebestyén Mártát és Egerszegi Krisztinát is. A gyengébbik nem külföldi példaképeire érkezett voksokból jutott az idén gyémánt jubileumát ünneplő II. Erzsébet királynőnek, J. K. Rowlingnak, a Harry Potter-könyvek szerzőjének, és a ma is sokak által Vasladyként emlegetett Margaret Thatcher volt brit miniszterelnökre is érkeztek szavazatok, illetve az idén Oscar-díjat nyert (Thatchert alakító) Meryl Streepre is.

A már nem élő híres nők közül Teréz anyát, Sisit, a bibliai Évát, illetve Szép Helénát is szeretnék „viszontlátni” a kiállításon a gödöllőiek, de a világra legnagyobb hatást tett asszonynak Szűz Máriát tartják a közvélemény-kutatásban részt vevő városlakók.

Forrás: MTI