Nyíregyházán a világ legjobb kórusai és karvezetői

Grund

2012. augusztus 9., csütörtök 17:20, frissítve: csütörtök 17:35

Húsz ország több mint hatszáz énekese és karnagya vesz részt az augusztus 15. és 21. között Nyíregyházán megrendezendő IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon és Karvezetői Mesterkurzuson.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a rendezvény ideje alatt a szabolcsi megyeszékhely, valamint több vidéki település templomában és hangversenytermében rendeznek színvonalas koncerteket a kórusmuzsikát kedvelő közönség számára – mondta Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a rendező Cantemus vezetője az esemény programját beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.

A fesztivál a Cantemus együtteseinek ünnepi nyitó hangversenyével kezdődik augusztus 16-án, a karvezetői mesterkurzus nyitányaként pedig egy nappal korábban, augusztus 15-én este ad hangversenyt a Cantemus Gyermekkórus. A vendégkórusok egyébként augusztus 17-étől folyamatosan járják a szabolcsi településeket: előbb Vállaj, Nyírbátor, Tiszadada, majd Aranyosapáti és Gávavencsellő imaházaiban lépnek fel. Közben a Pro Musica Leánykar a walesi Cywair Vegyeskarral és a Ceredigion Férfikarral közösen énekel a megyeszékhely Kodály iskolájában.

Szabó Dénes a tájékoztatón kitért arra is, hogy augusztus 18-án este a Kossuth téren adnak számot tudásukról egy folklórfesztivál keretében kínai, hongkongi, Fülöp-szigeteki, izraeli, walesi, török, holland, portugál, észt és magyar énekkarok. A már szokásos minősítő versenyt augusztus 19-én rendezik, melyen a szakmai zsűri mellett – idén először – a közönség is értékelheti a kórusok felkészültségét, amelyet arany, ezüst, és bronz minősítésekkel, különdíjakkal honorálnak, s átadják majd a fesztivál nagydíját is. Az együttesek 10–12 percet énekelhetnek, ezután dönt róluk a zsűri. A napi programot a verseny mellett jótékonysági hangverseny színesíti.

A nemzetközi karvezetői kurzusra kilenc nemzet művészei jelezték részvételüket. A szakemberek az egyhetes, intenzív képzés végén adnak számot az addig szerzett tudásukról egy koncert keretében, a záró hangversenyen pedig a résztvevő karnagyok által vezényelt műveket a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar énekli el.

A fesztivál gálahangversenyét augusztus 20-án este hét órakor tartják a Bujtosi Szabadidő Csarnokban, ahol minden kórus előbb a saját nemzeti kóruskultúráját mutatja be egy műsorral, majd az egyesített énekkar mintegy ezer énekesének fellépése zárja a rendezvényt.

Az ünnepi nyitókoncert és a gálahangverseny kivételével a fesztivál minden programja ingyenesen megtekinthető.

Forrás: MTI