Nyolc évszázad után ismét együtt mindhárom Szent István-herma

Grund

2013. július 1., hétfő 15:35, frissítve: hétfő 15:57

Nagyszabású kiállítást rendeznek augusztus 31-től december 8-ig a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban, ahol először lesz együtt látható Szent István három legnagyobb ereklyetartó hermája.

A 2013-as Szent István Emlékév egyik csúcspontjaként valósággá válik az a tárlat, amelyről 1938-ban a szakemberek is csak álmodni mertek: az első magyar király zágrábi, székesfehérvári és kalocsai ereklyetartó hermája is együtt lesz látható Székesfehérváron – tájékoztatott Smohay András, az intézmény igazgatója hétfőn. A különleges műtárgyegyüttesnek további jelentőséget ad, hogy a mellszobor alakú ötvösremekek a világon ismert legnagyobb ereklyetartók közé tartoznak. A zágrábi ereklyetartó 2001-ben járt már Magyarországon, de együtt még sohasem voltak kiállítva.

A Szent István halálának 975. évfordulója alkalmából szerveződő tárlaton további 250 értékes műtárgy és egyedi installáció segítségével mutatják be első királyunk tiszteletének kimeríthetetlen gazdagságát. A kiállítási tárgyak az ország számos múzeumából érkeznek az egykori székesfővárosba, amelyek között ott lesznek az államalapító sírja körüli márványpadló darabjai, faragott kőtöredékek a király sírja környékéről. Könyvek, festmények, szobrok, ötvöstárgyak, sőt még reklámplakátok is szerepelnek a tárlaton.

Az István, a szent király című kiállítás idejére több mint 800 év után ismét visszatér Székesfehérvárra a bécsi Stephansdom Szent István-ereklyéje. Smohay András hangsúlyozta: a múzeum 600 négyzetméteres kiállítóterében megpróbálnak teljes képet nyújtani az államalapító király legendájáról, keresztelésének történetéről, a korona felajánlásáról és szentté avatásának körülményeiről is. Az augusztus 31-től látogatható tárlatra magyar és horvát szerzők közreműködésével katalógus készül, amelyben részletes tanulmányok és leírások lesznek a kiállított tárgyakról.

Forrás: MTI