„Мonsztrációt” tartottak a városban + Videó

TK, 2012. május 1., kedd 20:33
Demonstráció helyett „monsztrációt” tartottak Novoszibirszkben május elsején.

A monsztr (szörny) és a gyemonsztracija (felvonulás, tüntetés) szavakból alkotott elnevezés abszurd, karneválszerű felvonulást takar, amelyet 2004 óta minden évben hagyományosan május első napján tartanak meg a szibériai nagyvárosban.

Ezúttal a bejelentett 6666 helyett körülbelül háromezer fiatal vett részt a meneten, de a siker nem maradt el. Voltak, akik kerékpáron, görkorcsolyán, vagy éppen jolly-jumperen tették meg a távot, a vidám menetet pedig fúvószenekar kísérte.

A „monsztrációra” néhányan beöltöztek: az egyik résztvevő kartonpapírból házat fabrikált magának, a többség abszurd feliratokkal vonult. „A monsztráció váratlanul jött”, vagy „Tarts macskát – mentsd meg Oroszországot” jelszavak voltak láthatóak, de a rendezvény fő gondolatát a menet elején hordott felirat tartalmazta: „Mi – ezek ti vagytok”.A novoszibirszki felvonulás célja az önkifejezés, amelynek keretében abszurd, egyszersmind koncepcionális jelszavakkal demonstrálnak a résztvevők. A legnépszerűbbek közé tartoznak a „Krokogyil, krokogyju i budu krokogyity!”, avagy „krokodilkodtam, krododilkodom és krokodilkodni fogok”. A „Mindenki szabad”, illetve „Tánya, ne sírj” lózungok is nagy tetszést arattak.

Artyom Loszkutov, a „monsztrációt” szervező novoszibirszki képzőművész szerint az esemény olyan jelenséggé vált, amelyet aligha lehet betiltani vagy korlátozni.

Tavaly áprilisban Loszkutov a modern művészeti kategóriában megkapta az Országos Modern Művészeti Központ regionális innovációs díját. A novoszibirszki „monsztráció” pedig – amelyet a helyi hatóságok folyamatosan akadályozni próbáltak – a regionális projektek kategóriájában vitte el a pálmát.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása