Öt film, amiért várjuk Cannes-t

kgy

2012. május 14., hétfő 10:23, frissítve: hétfő 11:25

Szerdán rajtol a legnagyobb felhajtással járó filmes seregszemle a francia Riviérán. Döbbenetes sztárdömping, fantasztikus rendezők gyűltek ismét össze, s mi kiemeltünk öt filmet, amelyért idén tényleg érdemes várni Cannes-t.

Cosmopolis

David Cronenberg idén nem váratott minket túl sokáig, egy év elteltével ismét előrukkolt egy rendezéssel. Ráadásul ezúttal 20 milliós, korrekt költségvetést kapott, no meg az Alkonyatból Robert Pattinsont, aki 28 éves milliárdosként limóval tekereg Manhattanben, hogy levágassa haját, de persze egészen más dolgok fognak vele történni. Cronenberg ezúttal szakít Viggo Mortensennel, és az előzetes alapján felhasználóbarát, trendi filmet készített. Cannes-ban versenyben, aztán május 31-étől már a hazai mozikban is látható.


On the Road

A brazil Walter Salles a Központi pályaudvar sikere óta valóságos közönségkedvenccé vált, aki időközben készített egy mozit Che Guevaráról, s volt egy hollywoodi mainstream-kitérője is (a Fekete víz horrorral). Ezúttal nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy vászonra vigye Jack Kerouac nemzedéki regényét, az Útont. Az előzetes alapján a „mission impossible” akár még sikeres is lehet. A cannes-i versenyprogramban ezúttal bizonyíthat Kristen Stewart is, aki az Alkonyaton kívül eddig nem nagyon villogott, s ha ő mégsem lenne elég jó, biztosításnak ott van Viggo Mortensen, Steve Buscemi és Terrence Howard is, a hölgykoszorú, Amy Adams és Kirsten Dunst mellett persze.


Holdfény királyság

Kultkörökben félistenként emlegetik Wes Anderson nevét, aki különc filmjeivel valóban teljesen egyéni stílust képvisel a mai tömegfilmgyártásban. A dilis szerzői filmek sorában a következő a Holdfény királyság, amely Cannes-ban elnyerte a nyitófilm megtisztelő szerepét. A történet két tizenkét éves gyerekről szól, akik szerelmesek lesznek, titkos alkut kötnek és a vadonba szöknek. És ha nem lettünk volna elég meggyőzőek, akkor megemlítjük a stáblistáról Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand és Harvey Keitel nevét. Ránézésre egyszerűen nem lehet rossz. Május 31-étől itthon is a mozikban.


Lawless

Amióta John Hillcoat elkészítette Nick Cave-vel balladai westernjét, Az ajánlatot, mindenki lélegzetvisszafojtva várja, hogy mi lesz a következő filmje. Viggo Mortensennel Az út sötét regényadaptáció volt, a most a cannes-i versenybe meghívott Lawless pedig hasonlóan nyomasztó irodalmi feldolgozásnak tűnik. A célpont ezúttal Matt Bondurant regénye, Nick Cave ezúttal is forgatókönyvíró, s ismét meglepően sok hollywoodi sztár asszisztál egy szerzőibb, ha úgy tetszik függetlenebb darabhoz. Shia LaBeouf és Tom Hardy mellett Guy Pearce és Gary Oldman is a fedélzeten tartózkodik egy a nagy gazdasági világválság idején játszódó bűntörténetben, gengszterekkel és törvénytelenségekkel fűszerezve.


Hemingway and Gellhorn

Philip Kaufman 2004 óta nem rendezett semmit, így most, hogy egy speciális vetítéssel visszatér a közéletbe, és még mesterkurzust is tart, mindenképpen megérdemli a kitüntetett figyelmet. Bár a Hemingway and Gellhorn HBO-tévéfilm, ez mostanában nem jelent rosszat, ráadásul a nagy moziknak kijáró sztárszereposztás is megfigyelhető. Nicole Kidman, Clive Owen és Robert Duvall is szerepel a 75 éves rendező Hemingway és Martha Gellhorn közötti kapcsolatát feldolgozó alkotásában, ahol Owen lesz Hemingway, s megtudhatjuk, hogy ki is volt az a nő, aki válásra kérte a nagy írót s aki inspirálta az Akiért a harang szólt.