Pál Feribe lehet botlani a Ferencieken

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. május 14., hétfő 20:23, frissítve: hétfő 20:52

Ne meneküljön senki a Ferenciek terén felállított 23 sátor láttán; a Szent István Könyvhét felé ténfergők belefuthatnak Pál Feribe vagy Olofsson Placid atyába is, ami nem baj.

Huszonhárom sátorral, 7000 könyvvel, közte 68 újdonsággal idén is letáborozott a Szent István Könyvhét a pesti Ferenciek terén. Az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét között otthonra találó esemény – csak úgy repül az idő – már huszadjára hajol közel a belvárosi járókelőkhöz. A kínálatban – gondoljon bárki bármit – korántsem csak Jézus-könyvekbe vagy rózsafüzér-kisokosba botolhat a gyanútlan, sőt a lelki irodalmon túl gyerekkönyvecskék, Pio atyához kötődő könnyed sztorik, asszonybeszéd, hívő focista története és szlovákságismereti kiadvány is színesíti a héten 9 és 19 óra közt a Ferencieken járók napjait.

Fotó: Székelyhidi Balázs


1993-ban még csak hat hazai kiadóval „merészkedtek ki” a keresztény könyvesek a Szent István Társulat örve alatt – talán nem is voltak többen –, a dinamikusan fejlődő szegmenst mostanra már 30 vállalkozás képviseli (ennyit enged meg a terület), és bizony felmutathat olyan, bárki kezébe betehető „írósztárokat”, mint Pál Feri vagy Olofsson Placid atya – mindketten fognak is dedikálni a héten, de erről később. Kiadók ma már vannak a Kárpát-medence egész területén, Budapestre is jöttek Szegedről, Kecskemétről, Pannonhalmáról, Nyíregyházáról, Magyarszékről, illetve a Délvidékről és Erdélyből is.

Fotó: Székelyhidi Balázs

 

Stephanus-díj

A Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány közösen alapított kulturális díja. 1993 óta az évente megrendezett könyvhét ünnepi megnyitóján adja át a társulat vezetője és az alapítvány elnöke, irodalmi és teológiai kategóriában. A díjazottak minden évben olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén.

A hétfői megnyitó (tudósítás itt) szintén minden évben egyre többeket vonz, a Pázmány-egyetem jogi karának II. emeleti díszterme ezúttal is rogyásig megtelt, jelen volt az idősebb törzsközönség mellett jó néhány egyetemi tanár, hallgató és médiamunkás is, és érdeklődéssel hallgatták végig a könyvünnep részletes programismertetőjét Rózsa Huba teológus tudóstól, és két, hiánypótló munkát végző szakembert ismerhetett meg a Stephanus-díjak átadásakor, aminek ceremóniáját Erdő Péter katolikus egyházfő vezette. Irodalmi kategóriában az a Barna Gábor vehetett át elismerést, aki mindent tud a búcsújárás néprajzáról, egyébként pedig történész és latintanár is amellett, hogy néprajzból kandidátus. A teológiai díjazott Dolhai Lajos nem kisebb munkával jelentkezik a könyvhéten, mint a szentségek bibliai alapú magyarázatával, ehhez évtizedek óta nem fogott senki – Dolhai Lajos ráadásul mindezt az ökumenikus párbeszéd figyelembevételével teszi, olyan, kényesnek érezhető témákat sem hagyva érintetlenül, mint a nők papsága.

Az „egyéni” író–olvasó találkozók lezárásaként szombaton pódiumbeszélgetéseké lesz a főszerep a Ferenciek terén; többek között arra próbálnak majd választ találni, megállítható-e „a rossz hír uralma” a tömegtájékoztatásban (10.30 óra), illetve áttekintik az egyházi filmművészet jelenét és jövőjét (14.00). Délután 3-kor táncelőadás, 4-kor dzsesszkoncert búcsúztatja el a könyveket. Negyed év múlva pedig érkezik a Szent István Könyvklub következő negyedévre szóló ajánlata, újabb bő kétszáz kötettel.

Nem csak kenyérrel él az ember – el vagyunk látva.

Fotó: Székelyhidi Balázs
A 37 dedikáló – időrendben

Kedd
15.00: Robert O. Fisch, Kocsis Fülöp püspök (gör. kat.), Székely János püspök (róm. kat.), Elmer István
16.00: Pál Ferenc, Czigány György, Adamik Tamás, Pályi Gyula
17.00: Török József, Lipthay Endre

Szerda
15.00: Kellermayer Miklós, Perendy László
16.00: Papp Miklós, Baranyi Károly, Sáry Pál, Kindelmann Győző, Kerényi Lajos, Schmidt Egon

Csütörtök
15.00: Frivaldszky János, Bolberitz Pál, Olofsson Placid
16.00: Nemeshegyi Péter, Käfer István, Puskely Mária, Dávid Katalin

Péntek
16.00: Széchenyi Kinga, Csernóczky Judit, Kerényi Lajos
17.00: Bartusz-Dobosi László, Halmai Tamás, Baranyi Károly


Kopp Mária emlékére
Életének 71. évében, 2012. április 3-án elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese. Férjével, Skrabski Árpáddal összeállított kiadványa („A boldogságkeresés útjai és útvesztői a párkapcsolatokban”) szintén kapható a könyvhéten a Szent István Társulat standjánál . Milyenek a boldog és tartós párkapcsolatok? Hogyan lehet fenntartani ezeket a kapcsolatokat? Milyen személyiségvonások teszik alkalmassá a fiatalokat ilyen kapcsolatok létesítésére? Mit értünk boldogság alatt? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a 2010-ben Stephanus-díjjal kitüntetett szerzőpáros.