Pécs belehúz

Grund

2012. február 24., péntek 16:05

Egész éven át tartó fesztiválsorozatnak, azon belül több új rendezvénynek ad otthont 2012-ben Pécs, ahol az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program időszakát leszámítva talán minden eddiginél több kulturális eseményt tartanak idén.

Mint Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere elmondta, a fesztiváloknak elsősorban az EKF-program keretében felújított közterek és a teljes egészében ez évtől üzemelő Zsolnay Kulturális Negyed létesítményei adnak majd helyet. „A kultúra városa” szlogent használó megyeszékhely számára elengedhetetlenül fontos, hogy a 2010-es EKF-programot követően is építsen fesztiválhagyományaira, valamint Magyarországon egyedülálló kulturális intézményrendszerére – mutatott rá az alpolgármester.

Merena Rudolf, az önkormányzat kommunikációs tanácsadója, a városmarketing-stratégia kidolgozásának egyik felelőse elmondta, hogy a március közepén induló, hatvan programot felvonultató Pécsi Tavaszi Fesztivált követően kulináris rendezvényeket tartanak a pécsi belváros felújított közterein. Szabadtéri grillezéssel egybekötve rendezik meg a horvátokat is vendégül látó Pécsi Fűszerünnepet, a Zsolnay Kulturális Negyedben pedig a Régiók Koccintásán a magyar borok mellett a délszláv országok nedűibe is belekóstolhatnak az érdeklődők. A szeptemberre tervezett Első Nemzetközi Pécsi Pezsgő- és Bordalfesztivál a térség borvidékeit és a pécsi pezsgőgyártást lesz hivatott népszerűsíteni.

A Zsolnay Kulturális Negyedben rendezik meg április végén az Első Zsolnay Fesztivált, augusztusban pedig ugyanitt a Nagy Családi Fesztiválra várják a közönséget. Ugyancsak augusztusban – a korábbi pécsi kezdeményezést folytatva – tartják meg a tíznaposra tervezett Nemzet Kenyere Fesztivált.

A már hagyományos rendezvények sem maradnak el, így júniusban ismét a baranyai megyeszékhelyre gyűlik a színházi szakma a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Szintén júniusban rendezik meg az Első Világegyetemi Fesztivált, és ebben a hónapban érkezik Pécsre és a Mecsek versenypályává alakuló szerpentinjeire az International Rally Championship, azaz a Nemzetközi Ralibajnokság több mint százfős mezőnye, valamint a sorozatot kísérő több tízezres szurkolótömeg.

Júliusban a tíznapos Sétatér Fesztivál, ősszel pedig a szintén kulturális és gasztronómiai csemegéket kínáló Örökség Fesztivál várja a látogatókat. A szintén őszi Zeneszüret és az Európai Bordalfesztivál után némi szünet következik, hogy december elejétől több héten át immár másodszorra leljen otthonra a belváros közterein a Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár.

Nagy Csaba elmondta, hogy a programok megrendezését nagyobbrészt a piacról, azaz a kiállítók és a szponzorok segítségével finanszírozzák, kisebb hányadban az összetett és hatalmas kulturális intézményrendszernek nyújtott állami és városi támogatások, NKA-pályázatok és kiegészítő önkormányzati juttatások biztosítják az események pénzügyi forrását.

Forrás: MTI