A Petőfi-kötetért adták a legtöbbet

TK

2012. április 14., szombat 19:11, frissítve: szombat 21:41

Élénk gyűjtői érdeklődés mellett, sok szép licittel, kiemelkedő leütésekkel tartották a Szőnyi Antikvárium szombati árverését. A csaknem hatszáz tételes anyag nagy része elkelt, és a tételek alig húsz százaléka maradt vissza.

Tizenhárom alkalommal koppant a kalapács százezer forint felett, és több tétel is megközelítette ezt az összeget, s végzett 80-95 ezer forinton.

Ahogy számítani lehetett rá, a legtöbbet a két egybekötött, egyenként is nagyon ritka Petőfi első kiadásért adtak. A 300 ezer forintról indított tételben a János vitéz 1845. március 6-án megjelent fűzött példánya és A helység kalapácsa 1844. október 27-i kiadása szerepelt. Többen és hosszan licitáltak rá, végül egy ismert gyűjtő vitte el, aki megadta érte a 640 ezer forintot.

Sokan pályáztak Vörösmarty Mihály Zalán futásának 1825-ös első kiadására is. Ez a kötet hozta meg Vörösmartynak 25 éves korára az országos ismertséget, és e mű megjelenésétől számítják a magyar romantika kezdetét. A korszakalkotó kötet 200 ezer forintról 410 ezerre jutott.

Batsányi János a felvilágosodás, a nyelvújítás és a magyar irodalom vezéralakja volt. Verseinek 1827-es, első gyűjteményes kiadását 80 ezer forintról licitálták 190 ezer forintra.

Több mint tízszeres áron kelt el Karinthy Frigyes verses kötetének Gellért Oszkár számára dedikált példánya. Az 1929-es elsőkiadású Nem mondhatom el senkinek kötetet 15 ezer forintra árazták, és 160 ezer forinton ütötték le. Ennél is nagyobb, húszszoros licitemelkedést ért el a Mindszenty József aláírását őrző, 1969-ben Rómában kiadott újszövetségi Szentírás. A verseny 3 ezer forinton kezdődött érte, és 60 ezer forinton végződött.

Irodalmi kuriózum a Hamlet első magyar fordítása, „Kazinczy Ferentz 'kül-földi játszó színje' első kötetének első darabja, Hamlet, Shakespeare és Schröder után” 30 ezer forint helyett 105 ezret adtak érte.

Megadták a 400 ezer forintot Hunfalvy János és Ludwig Rohbock Magyarország és Erdély eredeti képekben című, több mint kétszáz acélmetszetet tartalmazó háromkötetes munkájáért.

Parádés atlasz a magyar polihisztor Görög Demeter 1802 és 1811 között Bécsben megjelent műve, a „Magyar Átlás az az Magyar, Horvát, és Tót országok Vármegyéji, s Szabad Kerületei és a határ-őrző Katonaság Vidékinek közönséges és különös Tábláji”. A 150 ezer forintról indított tétel 230 ezerig ment fel.

Sokat adtak egy 1865-ös Arcképekkel és életrajzokkal díszített albumért, a Magyar Hírmondó és a Magyar Művészet folyóiratokért, a Hotel Dunapalota-Ritz Fodor József, Kassák Lajos, Krúdy Gyula és Móricz Zsigmond által aláírt menükártyájáért, a Magyar Függetlenségi Nyilatkozatért és más, 1848-49-es röpiratokért.

Forrás: MTI