Picasso alkotásai New Yorkban

tt

2012. augusztus 2., csütörtök 10:59, frissítve: csütörtök 11:02

Pablo Picasso fekete-fehér alkotásaiból rendez kiállítást a New York-i Guggenheim Múzeum októberben.

A tárlat kizárólag a fekete-fehér művekkel foglalkozik, a változatosság kedvéért az 1973-ban elhunyt spanyol művésznek nem a színes alkotásait mutatják be. Összesen 118 festmény, rajz és szobor lesz látható október 5-étől január 23-áig – közölte az intézmény.

A kurátorok szerint az alkotások közül sokat most láthat először a közönség. A Picasso Black and White című tárlaton felsorakoztatott művek 1904 és 1971 között születtek, s ez bizonyítja, hogy a festő majd egész pályafutása során kísérletezett az egyszínű, sötét, zord tónusokkal.

A kiállításra kiválogatott művek – amelyek Picasso rózsaszín és kék korszaka alatt, valamint a kubizmussal való találkozása és a szürrealizmus felfedezésével töltött időszakában születtek – az ősi barlangrajzokat idézik, vélekedett Carmen Giménez, az egyik kurátor. Emellett kapcsolatba hozhatók egyfajta spanyol hagyománnyal, amelyet a fekete és az ahhoz hasonló árnyalatok használata jellemzett többek közt El Grecónál, Diego Velázqueznél, Francisco de Zurbaránnál és elsősorban Francisco de Goyánál, akinek „fekete képei” világhírűek.

Forrás: MTI