EFOTT 2012

Por, panoráma, Afrika – ilyen az idei EFOTT

Bajtai Éva, 2012. július 5., csütörtök 14:47, frissítve: csütörtök 20:24
Az idei EFOTT harmadik napjánál járunk, és eddig úgy tűnik, hogy a fesztiválhangulat a meleg miatt sem lankad, sőt. 40 fok árnyékban, bungee jumping kötélen lógó emberek, kalandos leutazás, Velence, fűben heverésző, énekelő, bulizó fiatalok, ez az idei EFOTT.

Kezdjük is az elején, a leutazásnál. Ha a MÁV járatait választjuk, készülni kell a szaunára, hiszen az ideérkező vonatok valami oknál fogva pont úgy vannak kialakítva, hogy véletlenül se mozduljon a levegő. Embertömeg viszont van. Ez akár negatívum is lehetne, de a leutazók hangulata kárpótol a néha már-már kezelhetetlen melegért. A vonat pillanatok alatt átváltozik bemelegítő-bulivá, ami a fesztiválbuszon csak fokozódik. Ezek a járatok a fesztiválközönséget szállítják az állomástól a helyszínre, ez pedig, valljuk be, nagyon megkönnyíti a helyzetet.

Fotó: Dunaújvárosi Főiskola


A hőséget a legtöbben a vízben, vagy árnyékban hűsölve töltik, ám itt is akadnak bevállalós, a 40 foktól meg nem rettenők, akik még most is hosszú nadrágban és vastag pulcsiban sétálgatnak a tűző napon. Az aktuális kedvenc azonban az acélbetétes bakancs. Az fesztivál legfeltűnőbb lakójával már a VOLT-on is találkozhattunk. A tetőtől talpig öltönyre emlékeztető kezeslábasban flangáló fiatalember mindenki favoritja lett – az izzasztó nejlon ruházatot a fesztivál teljes ideje alatt hordani fogja. Értékelendő kitartása miatt már egyfajta tiszteletet vívott ki magának az efottozók közt. Ám egy technikai kérdés felmerül: vajon hogyan iszik?

Fotó: Dunaújvárosi Főiskola


A szervezés még a melegtől is jobban megrémítette a fesztiválozókat. Mindenki a beengedés miatt panaszkodik. Sokan kedden és szerdán órákon keresztül álltak sorban a tűző napon, hogy végre bejuthassanak. Ha már bent voltak, újabb kihívásokba ütköztek a tegnap érkezők, a kempingek megteltek, vagy, ahol volna hely, onnan a biztonsági őrök küldenek el, mondván töltsük fel a szabad területeket. Mission impossible…

A kilátás viszont mindent megér. Éjszaka is a teljes tavat belátni, szól a zene, egy pohár sörrel a parton ülve a panoráma olyan élményt ad, ami egy magamfajta lokálpatriótának megfizethetetlen. Ha már a zenénél tarunk, nem minden zökkenőmentes: az egyik színpadon világítás nem volt, de cserébe a másikon már áram se. A Roadra érkezők háromnegyed órát vártak, míg legalább már hallották kedvencük hangját. A zenekart nem érintette nagyon mélyen a technikai malőr, mert a frontembernek, Molnár Máténak mindössze annyi volt a problémája, hogy a Subscribe zenészei megitták a pálinkáját.

Fotó: Dunaújvárosi Főiskola


És végül néhány adat a kirtartó közönségről. Hihetetlen, de az idei fesztiválon már most 25 százalékkal többen vannak, mint tavaly ilyenkor. Kopogjuk le, eddig még a mentősöknek sem volt sok dolguk, a legtöbben a meleg és a nap miatt lettek rosszul, vagy elestek, és mindössze egyetlen fiatalt kellett detoxikálóba vinni, ami egy ekkora rendezvényen egész jó eredmény.

Aki esetleg még nem tudja, mit csináljon a hétvégén, még mindig itt a lehetőség, hogy lejöjjön, és élvezze a kellőképpen furcsa, de barátságos és segítőkész egyetemisták derűs társaságát. A koncertekről pedig az EFOTT oldalán részletes információt találhatnak az elszántak. Ami biztos: ma jön a kilencvenes évek elejét meghatározó Alban Nwapa, azaz Dr Alban, aki fergeteges retro partyt ígér. Hello Africa!


Update: csütörtök estére az EFOTT-ot is elérte a heves zivatar és a jégeső. A tömeg Kozsó koncertjére tódult, mert az volt az egyetlen igazán fedett helyszín.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása