Szarajevó 2012

Porhintés nélkül a közös nyomorról

Szombatig tart Szarajevóban Európa talán legizgalmasabb filmfesztiválja

rKissNelli, 2012. július 10., kedd 19:45, frissítve: kedd 19:49
Szombatig tart a 18. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál Európa sűrű és sokszor kíméletlenül realista filmes termésével. A szemle Aida Begic Djeca (Gyerekek, Children of Sarajevo) című filmjével indult, és összesen ötvenhét ország kétszáztíz filmjét láthatja a közönség a mustrán, a legtöbbet idén is a délkelet-európai régióból. Hollywoodot a nemrég szerb háborús drámát rendező Angelina Jolie és férje, Brad Pitt képviseli.

A hányattatott régió történelmi traumáival és kilátástalannak tűnő jelenével ebben az évben is sok film foglalkozik: az első bemutatón rögtön a háború után következő érzelmi bizonytalansággal és morális űrrel szembesítette a nézőket Aida Begic Gyerekek című filmje, de a jelen önmagában, a múlt traumáit leszámítva is nyomasztónak tűnik: Maja Milos Klip című mozija a mai szerb valóságot hozza elénk egy tinédzser szemével, a Jelenidő című török versenyfilm a munkanélküliségtől, szegénységtől, kivándorlástól sújtott Törökország képeit villantja fel.

CHILDREN (2010) documentary by Aida Begić from Film House on Vimeo.


A Szarejevói Nemzetközi Filmfesztivál szokás szerint főleg a délkelet-európai régió alkotásaira fókuszál. Hollywoodot Angelina Jolie és Brad Pitt képviseli: a színésznő első rendezésével, A vér és a méz földjén című szerb háborús drámával a Szarajevó díszpolgára címet is kiérdemelte, ezt a fesztivál ideje alatt veheti át.

A szarajevói versenyfilmek között olyan nemrégiben forgatott filmsikerek is szerepelnek, mint Ken Loach brit rendező The Angels' Share című filmvígjátéka, amelyet Cannes-ban is elismertek. A film főszereplői, Paul Brannigan és Gary Maitland a fesztivál vendégei lesznek, akárcsak Victoria Abril spanyol színésznő, aki Teona Strugar Mitevska macedón rendezőnő The Woman Who Brushed Off Her Tears című filmjének főszerepét játszotta.

Idén erős a szemlén a magyar jelenlét is: bár a nagyjátékfilmes mezőnyben nincs magyar film, a Szarajevó szíve elnevezésű fődíjról döntő zsűriben azért helyet foglal egy magyar rendező, Mundruczó Kornél, akinek korábban több filmjét is bemutatták Szarajevóban, a Delta és a Szelíd temetés díjat is kapott.

Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 180/100 című munkája tíz másik rövidfilmmel versenyez Szarajevóban

Fotó: MTI


A versenyprogramban Forgács Péter képviseli hazánkat Német egység a Balatonnál – Mézföld című dokumentumfilmjével, amelyben a rendszerváltás előtti Balaton, a szétszakított Németország két felében lakók találkozóhelye jelenik meg, és amelynek egyben nemzetközi bemutatóját is tartják a 18. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon. A fesztivál In Focus nevű információs programjába Fliegauf Bence Csak a szél című munkája és a Magyarország 2011 című szkeccsfilm került be. A rövidfilmes versenyben is lesz egy magyar újdonság: Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 180/100 című munkája tíz másik rövidfilmmel versenyez a szekcióban. A film egy 24 órás vérnyomásmérővel átvészelt szakításról szól.

És egy örömhír: Nagypál Orsi Roundabout (Körforgalom) című rövidfilmje nyerte a 2000 eurós pénzjutalommal járó Atlantic Group-díjat Szarajevóban. A hétfő esti díjátadó után egy szabadtéri vetítésen 3000 ember tekintette meg Nagypál filmjét.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása