Pünkösdi idill a végeken

Pro Art Fest: régi zenei koncertek Vác környéki falvakban a hosszú hétvégére

Rajcsányi Gellért

2012. május 25., péntek 14:50, frissítve: péntek 15:15

Komolyzene csendül fel a pünkösdi hosszú hétvégén Vác környéki falvakban: a Pro Art Fest az alsópetényi és a legéndi kastélyban, valamint Alsópetény templomában várja a régi zene szerelmeseit május 25 és 28 között.

A Cserhát nem tartozik hazánk elsőrendű utazási célpontjai közé, pedig hangulatos dombvidékével, csendes falvaival és alig ismert látnivalóival talán új attrakciója is lehetne a magyar vidéknek. Ehhez csak az kell, hogy legyenek olyan kezdeményezések, amelyek újra kitalálják a régiót. A Pro Art Fest ennek egyik zászlóshajója lehet: első alkalommal rendezik meg a pünkösdi régi zenei fesztivált a Vác körüli Alsópetényen és Legénden. Előbbi településen a másfél év alatt felújított, tavaly Europa Nostra-díjra jelölt Prónay-kastély, valamint a templom ad helyet a koncerteknek, Legénden pedig a Nyáry-kastély szolgál helyszínül. Hét ország művészei tizenkét koncerten mutatkoznak majd be a fesztivál során, idén a visegrádi országokra és Hollandiára koncentráltak.

A koncertek egyik helyszíne az alsópetényi Prónay-kastély lesz

Fotó: Panoramio


Május 25-én este, a Prónay-kastélyban tartott nyitókoncerten az Aura Musicale barokk kamarazenekar lép fel, közreműködik Bodrogi Éva (ének). Május 26-án, szombaton délutáni szalonkoncert (G. Kapsberger, a barokk avantgárd zeneszerzőjének műveivel), Händel zenéjére rendezett barokk táncjáték („A szerelem színei”, Company Canario Historikus Táncegyüttes) és a kastély parkjában rendezett esti német barokk kamaramuzsika („Musikalischer Parnassus” a holland Musica con Anima előadásában) várja az értő fülű hallgatókat. Május 27-én, vasárnap délelőtti templomi kóruskoncert (All the Ages kórus), délutáni kamaramuzsika (kora barokk itáliai, angol és német darabok), uzsonnakoncert („A szerelem dicsérete”, ötszáz év nemesi muzsikái és táncai), majd este Vienna 1720 néven a bécsi barokk korát megidéző koncert adja vissza régmúlt korok hangulatát a Pro Art Festen.

A Pro Art Fest másik stílusos helyszíne, a legéndi Nyáry-kastély

Fotó: Panoramio


Május 28-án, pünkösdhétfőn sem maradnak zene nélkül az ínyencek: Halleluja címmel fog énekelni a ProFun vegyes kar a XV. században épült alsópetényi templomban, a déli órákban a Harmonis Ensemble ad szalonkoncertet a Prónay-kastélyban, délután barokk kamaramuzsikát (Ancor che col partire) lehet majd hallgatni ugyanezen a helyszínen, többek között Vivaldi és Montalbano darabjaival, majd Földiekkel játszó égi tünemény… címmel tartják meg a zárókoncertet a kastély parkjában, Sebestyén Mária, Balogh Kálmán, Gombai Tamás, Havasréti Pál, Caius Hera (RO), Andrejszki Judit és a Company Canario Historikus Táncegyüttes részvételével.

Andrejszki Judit, a fesztivál egyik szervezője Sebestyén Mártával is fellép

Fotó: Perger László


A zenei programok mellett kiegészítő eseményeket is szerveztek: Ondrej Oliva cseh szobrászművész kisplasztikai kiállítását a Prónay-kastély borospincéjében lehet megtekinteni, Hallgass zenét, nézz mesét, táncolj te is! néven családi program zajlik majd délelőttönként a kastélyparkban, május 28-án pedig Pusztuló és újjászülető kastélyok a XXI. században címmel rendeznek műemlékvédelmi szimpóziumot. Az elme művelése mellett nem feledkeztek meg a gasztronómiáról sem: a kastély pincéjében bor- és pálinkakóstolón is részt vehetnek a kulturálódásban megfáradt ínyencek.