Programdömping Nyíregyházán

Grund

2012. április 15., vasárnap 12:52, frissítve: vasárnap 13:03

Bemutatják a tirpák hagyományokat is: hét kulturális nagyrendezvényt támogat idén összesen huszonötmillió forinttal a nyíregyházi önkormányzat.

A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere, Kovács Ferenc a távirati irodának elmondta, a legnagyobb összeget, tízmillió forintot a ma már Európa-hírű Vidor Fesztivál kapja, amelyet augusztus 24-től szeptember 1-ig rendeznek meg. A Vidor színházi programjában 7 nagyszínpadi és 14 kamaraszínpadi előadást szerveznek. Utcaszínházi játék Nyíregyházán hat, a megye más településein öt lesz. A Vidor filmes versenyprogramban hat magyar vígjátékot vetítenek, a szabadtéri világzenei koncerteken nyolc együttes lép a városháza előtti nagyszínpadon. Másik három helyszínen további 17 koncertet rendeznek, lesz 30 bábelőadás és 10 dumaszínházi est is.

A nagy kulturális rendezvények sorozata a városnapi programmal kezdődik Nyíregyházán: május 18-tól 20-ig emlékeznek a török időkben elnéptelenedett várost 1753-ban újratelepítőkre. Lesz város- és helyi sajtótörténeti kiállítás, felállítják a híres tirpák udvart, zenészek, zenekarok és táncosok szórakoztatják a közönséget. A Szabadtéri Nyár programját júliusban és augusztusban tartják, a szabadtéri színpadon Máté Péter-emlékkoncert, operettgála és musicalparádé, továbbá színházi előadás lesz. Augusztus 16-tól 21-ig a IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak ad otthont Nyíregyháza. A programban több templomi hangverseny, minősítő viadal, továbbá szabadtéri folklórest, gálakoncert, a karvezetőknek mesterkurzus szerepel.

A tervek szerint októberben a tirpák hagyományokat is bemutatják Nyíregyházán, a város a felvidéki, szlovákiai Migléc önkormányzatával közösen pályázott a rendezvény európai uniós támogatására. Október 20-21-én Krúdy Napokat rendeznek, s emlékeznek gazdag irodalmi és gasztronómiai programmal Nyíregyháza szülöttére, Krúdy Gyula íróra, aki maga is nagy kedvelője volt a nyírségi ételkülönlegességeknek. Decemberben az évet adventi készülődéssel, karácsonyi ünneppel és szabadtéri szilveszteri bulival búcsúztatják Nyíregyházán.

Forrás: MTI