Sziget 2012

Programdömping - Sziget mínusz és nulla

Vasárnap a magyar dal napjával, hétfőn a Csíkkal hangol a Hajógyári-sziget

*r, 2012. augusztus 4., szombat 20:00
Még mielőtt ráfordulnánk az előkészületek alapján minden idők eddigi legmegább, legmultikultibb, legjubileumibb, legdübörgőbb Sziget Fesztiváljára, álljunk meg néhány dalra.
A magyar dal napja az idén ugyan majd csak szeptember 8-án lesz, de ahogy tavaly, most is kapunk egy sűrített ízelítő dózist a Sziget előrendezvényeként húzós tizenkét órában, vasárnap déltől nagyjából éjfélig.

Óránkénti tagolásban ugyan igyekeztek a szervezők némi szerkesztettségre törekedni (nem véletlenül kerül például egymás mellé a raphangsúlyos blokkban délután háromtól a Punnany Massif, a Hősök, az Akkezdet Phiai, az Animal Cannibals és Sub Bass Monster), de végtére is lehetetlen világos határokat húzni. Így eshet meg, hogy este hattól homogén csápoló tömeget képeznek majd Ganxta Zolee, Hobo, a Tátrai Band, a Supernem és a Vad Fruttik rajongói, vagy hogy az LGT-generáció, a Beatrice-tábor és a Tankcsapda-fanatikusok a fináléban, este tíztől vállvetve tombolnak a kordonok között.

A Punnany Massif is ott lesz a szerkesztettnek tűnő magyar dalfolyamban

Fotó: Máté Péter

A hétfői Sziget-előnap már egy fokkal könnyebb kotta; a Csík Zenekar Daloskönyvére több okból is összesereglik majd a tömeg este nyolcra. Csík Jánosék útjának alakulását az autentikus népzenétől a populárissá növekedésig sokféleképpen meg lehet ítélni, egy viszont elvitathatatlan tőlük: feldolgozásaikkal áttörtek egy régi, rossz gátat a folk(-gyökerű) zene és a széles közönség között. A népzenéhez nyúlni, azt énekelni, újragondolni nekik is köszönhetően mára egyértelműen trendi. A Most múlik pontosan társadalmi beágyazódásáról disszertációt lehetne írni, nincs olyan lagzi, ahol ne szintiznék el legalább egyszer. Nagy hát a nyomás, nehéz mindig feljebb tolni a lécet – a Szigeten a zenekar életének eddigi legnagyobb koncertjével most is megpróbálják.

Lehet-e tovább és még tovább emelni a lécet? A Csík Zenekar biztosan megpróbálja

Fotó: Tóth Tibor

Augusztus 6-án nyolc vendégfellépővel veszik birtokba a nagyszínpadot, a próbák már javában zajlanak. A háromórásra tervezett megakoncert koncepciója szerint több zenei generáció tagjai zenélnek majd együtt a Csíkkal a '60-as, '70-es évek hangadóitól a '90-es évek húzóneveiig. Ebben a felállásban, egyszeri koncerten fellép Kovács Kati, Presser Gábor, Bródy János, Szörényi Levente, Hobo, Ferenczi György, Kiss Tibi és Lovasi András is Csík Jánosék mellett.
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása