Rejtélyes íróé lett a Camoes-díj

tgi, 2012. május 21., hétfő 18:09, frissítve: csütörtök 17:55
Dalton Trevisan brazil írónak ítélték oda hétfőn a portugál nyelvterület legrangosabb irodalmi elismeréseként számon tartott Camoes-díjat.

Az 1925-ben Curitibában, Brazília déli részén született Dalton Jerson Trevisan rejtélyes írónak számít, akit mindenekelőtt novellái tettek ünnepeltté, különösen A curitibai vámpír (O Vampiro de Curitiba) 1965-ből. Magyarul erotikus kötete, a Szajhácska jelent meg 1989-ben a Kráter Kiadó gondozásában, Pál Ferenc fordításában, több írását a Magyar Napló tette közzé.

Dalton Trevisan

Forrás: wordpress


A Camoes-díjról döntő zsűri szerint Trevisan „radikális választás volt, amely az irodalomnak és a szó művészetének kedvezett” – magyarázta a bizottság elnöke, Silviano Santiago brazil szerző, aki méltatta a kitüntetett szüntelen kísérletezését a portugál nyelvvel, csakúgy mint azt az odaadást, amellyel Trevisan megalkuvás nélküli író tudott lenni személyes nehézségei és a társadalmi gondok ellenére is.

A százezer euróval járó díjat 1989-ben Portugália és Brazília közösen alapította azzal a céllal, hogy elismerjék a luzofón szerzőknek a nyelv gazdagításában tett erőfeszítéseit. Tavaly Manuel Antonio Pina portugál költőt díjazták, az eddigi kitüntetettek között Antonio Lobos Antunes és José Saramago portugál, Jorge Amado brazil és Pepetela angolai szerző is szerepelt.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása