A szivaccsal díszített kép 199x153x16 centiméteres: a vásznat kilenc nagyméretű szivacs díszíti, az egész kompozíció rózsaszínű, ciklámenes árnyalatú. A műalkotás a Christie’s aukciósház kortárs művészeti remekekből szervezett kétnapos árverésén kelt el. A világháború utáni és a kortárs művészeti alkotásokból szervezett aukció a várakozások szerint akár 120 millió fontos bevétellel zárulhat.

A Le Rose du bleu megszerzésére irányuló licit apránként haladt felfelé, míg végül átlépte a Klein esetében eddig rekordot jelentő árat – azt a 36,4 millió dolláros összeget –, amely májusban egy New York-i árverésen született. Kleint, a neodadaizmus képviselőjét különösen érdekelte a színek szimbolizmusa, a rózsaszín a szentlélek volt számára, meglehet azért, mert mélyen vallásos volt – magyarázta Arno Verkade, az árverés felelőse.

Az aukció másik fénypontja Francis Bacon 1964-ből származó tanulmánya volt egy önarcképhez. A mű 21,5 millió fontért kelt el. A kompozíció vélemények szerint a művész legjobb pillanatainak sorában született. Tetemes összegért, 7,6 millió fontért kelt el Gerhard Richter német művész Struktur című alkotása, míg Lucian Freud egy műve, a Naked Portrait 4,3 millió fontért talált gazdára. A csütörtökön folytatódó árverésen gazdára vár még Andy Warholnak II. Erzsébetről festett portréja, valamint Jean-Michel Basquiat egy cím nélküli műve.