Rómában látható a Lázár feltámasztása

Grund

2012. június 18., hétfő 14:34, frissítve: szombat 10:36

Rómában vendégeskedik Caravaggio felújított világhírű festménye, a Lázár feltámasztása. A kép túlélte a kétszázezer ember halálát követelő földrengést is.

A Lázár feltámasztása (Resurrezione di Lazzaro) című alkotást Szicíliában készítette Michelangelo Caravaggio (1571–1610), ahová 1608-ban érkezett. Az alkotásnak évszázadokon át a messinai Keresztvivő Atyák temploma adott otthont, mielőtt átköltöztették a város múzeumába. A feltételezések szerint az 1609-ben – egy évvel a 38 esztendős festő halála előtt – elkészült alkotás János evangéliumának azt a történetét meséli el, amelyben Jézus feltámasztja a halott Lázárt.

Fotó: Museo di Roma


A festmény felújítási munkálatai hét hónapot vettek igénybe. A régi színeiben pompázó, 3,8 méterszer 2,75 méteres alkotás július 15-éig vendégeskedik a római Braschi-palotában, majd visszatér Szicíliába. A legenda szerint Caravaggio egy frissen eltemetett holttestet is kiásatott, hogy még élethűbben tudja megfesteni a képet. A festmény azt a pillanatot örökíti meg, amikor Jézus rámutat a kiásóinak karjaiban fekvő Lázárra, hogy visszahozza őt az életbe.

A kép háttere nagyrészt sötét. A művészettörténészek szerint ennek valószínűleg az az oka, hogy Caravaggio egy gazdag kereskedő megrendelésre dolgozott, és sietnie kellett, hogy időben végezzen az alkotással. Mint azt a felújítást végző Anna Maria Marcone elmondta, ebben az időszakban Caravaggiónak gyorsan kellett dolgozni, ehhez igazította a technikáját is. – Helyi alapanyagokat és sötét hátteret használt, hogy az alakok minél gyorsabban kirajzolódjanak – mondta a szakember, aki szerint a legnagyobb kihívást az első – nagyjából az alkotás születése után hatvan évvel, 1670-ben végzett – restauráláskor keletkezett károk egy részének helyreállítása jelentette.

A legenda szerint a festményt elsőként restauráló Andrea Suppa a kép tisztításakor véletlenül eltávolított némi festéket, emiatt pedig a messinai lakosok mély megvetésének áldozata lett. A történet szerint a helyiek kemény élcelődései miatt Suppának összetört a szíve. A festmény mindezektől függetlenül igazi túlélőnek számít: a mintegy kétszázezer ember halálát követelő, és Szicíliában, valamint Calabriában is több ezer épületet elpusztító 1908-as messinai földrengést például sértetlenül átvészelte.

Forrás: MTI