Seuso-kincs: akarjuk is meg nem is?

tgi

2012. augusztus 2., csütörtök 18:40, frissítve: hétfő 19:01

Noha a kultúráért felelős tárca szerdai közleménye szerint a magyar állam a Seuso-kincs tulajdonosának tekinti magát, nem szerepel az állam által keresett műtárgyak hatósági jegyzékében.

Zelnik István műgyűjtő, a nevét viselő budapesti aranymúzeum tulajdonosa szerdán jelentette be: megvásárolná a vélhetően Polgárdi közelében előkerült, majd máig ismeretlen módon külföldre juttatott kincsegyüttest. A sokmilliárdos befektetéshez a magyar állam hozzájárulása is szükséges, Magyarország ugyanis saját tulajdonának tartja a kincset, ezt az igényét azonban az amerikai bíróságon nem sikerült érvényesítenie.

A műgyűjtő közölte: amennyiben a magyar állam vállalná, hogy ideiglenesen lemond követeléséről, nem kobozza el a Seuso-kincset, múzeumot hozna létre Budapesten a leletegyüttes bemutatására, végrendeletében pedig Magyarországra hagyná a késő római műtárgyakat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkársága közleményben hangsúlyozta: a magyar állam továbbra is az ezüsttárgyak tulajdonosának tekinti magát.

Buzinkay Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Műtárgy-felügyeleti Irodájának vezetője az MTI kérdésére csütörtökön elmondta: a sajtóban közölt információk alapján jelenleg nem dönthető el egyértelműen, hogy a magyar jogrendszer szerint elfogadható-e a Zelnik István által javasolt megoldás. ­„Ehhez tudni kellene, hogy pontosan mi az ajánlat, ez azonban eddig nem derült ki” – jegyezte meg. Mint hozzátette, sok szempontot kell figyelembe venni: büntetőügy is zajlott az ügyben, és Magyarországon kívül más állam is fogalmazott meg jogigényeket.

A szakember rámutatott arra: létezik a magyar államnak egy hatósági nyilvántartása a védetté nyilvánított, valamint lopott, eltűnt vagy jogellenesen kivitt kulturális javakról, ebben a jegyzékben azonban a Seuso-kincs nem szerepel. „Így az a furcsa helyzet áll fenn, mintha a magyar állam akarná is a leletet meg nem is” – fogalmazott.

Buzinkay Péter elmondta: amennyiben bebizonyosodik, hogy a Seuso-kincs a magyar állam tulajdonát képezi, akkor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. adhatná vagyonkezelésbe.

Forrás: MTI