Svéd tolvajbanda nyert a Titanicon + Képek

kgy

2012. április 22., vasárnap 13:05, frissítve: vasárnap 17:10

A szombat este véget ért 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon két olyan film nyert, amelyek hamarosan a honi mozikban is láthatók lesznek. Skandináv drámát és belga keserédes komédiát díjazott a zsűri és a közönség.

Szombat este véget ért a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek ünnepélyes díjátadóján Ruben Östlund skandináv mozija, a Play nyerte el a Hullámtörők díjat. A közönség kedvence a leadott szavazatok alapján a belga Hasta la vista! lett. Bár a Titanic alapvetően ősbemutatók, Magyarországon máshol nem látható mozik vetítőhelye, némiképp szokatlan módon a két díjazott filmnek már van honi forgalmazója, s széles körben is látható lesz a következő hetekben.


Ennek ellenére a Play sikere érthető, a hét filmből álló versenyprogramból egy másik skandináv mozival, Joachim Trier Oslo, augusztus című filmjével együtt kiemelkedett a mezőnyből. A Playben 12 és 14 év közti fekete fiatalok sorozatosan fosztják ki a plázákban lézengő, jómódú, náluk pár évvel fiatalabb svéd gyerekeket. A film őszintén szól a burkolt és nyílt erőszakról a gyerekek között, a manipulációról, a faji és erkölcsi kérdésekről egy Göteborgban valóban megtörtént eset alapján. Az 1974-ben született Östlund filmes tanulmányait a Göteborgi Egyetemen végezte, a Play első nagyjátékfilmje.


A háromtagú nemzetközi zsűri tagjai idén Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Muhi András producer voltak, akik értékelésükben kiemelték, a Play „egy látszólag tökéletes társadalom következetes és felzaklató portréja”. A közönségdíjas Hasta la vista! ezzel szemben egy szórakoztatóbb darab, amelyben három testi sérült flamand fiatal egy spanyol kalandba vág bele, hogy elveszítsék szüzességüket. A rendhagyó road movie keserédes és humoros jeleneteken keresztül beszél barátságról, szeretetről, amit beárnyékol az egyéni sorsok tragikuma.