Szenzációs felfedezés: 175 fényévnyire is élet születhet

Lóska Márton

2011. október 27., csütörtök 18:50

Hatalmas jeges gyűrűvel körülölelt napra bukkantak csillagászok. A felfedezés során a tudósok először figyeltek meg egy éppen születőben lévő naprendszert, melyben ideálisak a körülmények az olyan aszteroidák kialakulására, amelyekhez hasonlók Földünket is „eláztathatták”.

Szenzációs felfedezésről beszélnek az European Space Agency (ESA) szakemberei. Ugyan korábban már sikerült vízzel telített napgyűrűket megfigyelni, de ezek túl közel voltak az atomkohókhoz, melyek kisöprik közvetlen közelükből a gőzt, amit jellemzően a külső bolygók gyűjtenek be. Azonban a Földünktől 175 fényévnyire található TW Hydrae „udvara” 200 csillagászati egységre (Nap–Föld-távolság) található a központi csillagtól, ami ideális távolság az olyan jeges üstökösök kialakulásához, melyek későbbi vándorlásuk során elszállíthatják az élet alapját a belsőbb bolygókra.

Fotó: NASA
A galaktikus ékszert az ESA 2009-ben útjára bocsátott Herschel űrteleszkópja pillantotta meg, „amely az eddigi legfinomabb infravörös tartományban tett megfigyeléseket szolgáltatja”. Az eszköz 1,5 millió kilométerre „nyugszik” Földünktől egy úgynevezett Lagrange-ponton, ahol bolygónk és a Nap gravitációs hatása kiegyenlítődik. A műszernek szüksége is van a nyugalomra, ugyanis HIFI-rendszerének (Heterodyne Instrument for the Far-Infrared) hihetetlenül gyenge adatokat kell feldolgoznia, jelen esetben azokat a vízmolekulákat érzékeli, melyeket a „csupán” 10 millió éves TW Hydrae ultraibolya sugárzása szakít le a porfelhőn „csüngő” jégdarabkákról. Michiel Hogerheijde, a hollandiai Leiden Obszervatórium munkatársa elmondta, hogy számításaik szerint a gyűrűben több ezer földi óceán feltöltésére elegendő víz van.

 

Fotó: NASA

A felfedezés az élet kialakulásának lehetőségeit is felveti, ugyanakkor nem törvényszerű, hogy a rendszerben létrejön egy Földünkhöz hasonló édenkert, hiszen ehhez a víz jelenléte és a szállítók mellett a kirakós számtalan darabkájának kellene a helyére hullania. Ugyanakkor a csillagászati felfedezések – és a józan paraszti ész is – azt mutatják, hogy ami a világegyetem egyik szegletében megtörténik, az valószínűleg megismétlődik máshol is.

Forrás: Time