Szikora János lett az új igazgató

Son

2012. május 11., péntek 13:15, frissítve: péntek 14:00

Tíz jelölt közül Szikora János Jászai Mari-díjas rendezőt választotta meg a székesfehérvári közgyűlés a Vörösmarty Színház igazgatójának. Kinevezése öt évre szól.

A Vörösmarty Színház igazgatói posztjára azt követően írt ki pályázatot - másodszor - az intézményt fenntartó városi önkormányzat, hogy a közgyűlés tavaly április 27-én megszüntette a teátrumot addig vezető Vasvári Csaba megbízatását. Az első pályázat eredménytelen volt, a mostanira tízen jelentkeztek. Az igazgatói posztra pályázott többek között Quintus Konrád, a színház eddigi megbízott direktora, Romvári Gergely, Kuna Károly, Kárpáti Norbert, Seregi Zoltán, Kamondi Zoltán és Dömötör Tamás is. A társulat Kuna Károly mellett állt ki, a szakmai bizottság Réthly Attilát támogatta 6 szavazattal, ellenszavazat nélkül, Szikora János szintén 6 igen szavazatot kapott, és 1 nemet.

Szikora János új szerepben                                                                        

Fotó: oszk.hu


Szikora János rendező, a budapesti Új Színház volt főrendezője Csányi János rendezővel közösen adta be pályázatát, akivel tizenhét igen, nulla nem és három tartózkodás alapján nyerték el a teátrum vezetésének lehetőségét. Szikora János a legfontosabbnak a társulatépítést, a színházlátogató közönség visszahódítását, és a teátrum és az oktatás kapcsolatának szorosabbra fűzését tartja. Csányi Jánossal közösen a város történelmére építő nagyszabású koncepciót fogalmaztak meg, amelynek megvalósításában Matuz János, Bagó Bertalan és Hargitai Iván munkájára is feltétlenül számítanak. Tervezik, hogy királydráma pályázatokkal inspirálják az írókat, egy-egy királyunk életét bemutató, nyári nagy történelmi játékok megszervezését, valamint királyainkkal kapcsolatos, Székesfehérvárhoz kötődő országos tévévetélkedő megrendezését is.

A döntést követően Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a teátrumot a város történelmi múltjának, szellemiségének és csaknem egymilliárd forintos költségvetéséhez méltón kívánják visszahelyezni a színházi világ térképére. Cser-Palkovics szerint Szikora János személye, munkássága a biztosíték arra, hogy a Vörösmarty Színház erős színházzá, vidéki színházi fellegvárrá váljon.

A színházat Quintus Konrád igazgatóhelyettes irányítja augusztus elsejéig.

Forrás: MTI