Szimbolikus épület újult meg

Grund, 2012. április 25., szerda 16:30, frissítve: szerda 16:35
Az Új Széchenyi-terv ötmilliárd forintos támogatásával újult meg Egerben az Eszterházy Károly Főiskolának otthont adó Líceum épülete, amelyet szerdán adtak át a hevesi megyeszékhelyen.

Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnökség miniszterelnöki biztosa az ünnepségen elmondta, hogy az Európai Unió támogatása és a nemzeti felsőoktatási törvény elfogadása nyomán az idén mintegy 100 milliárd forint fordítható a magyar felsőoktatás fejlesztésére. Ebből több százmillió forinttal részesülhet az Eszterházy Károly Főiskola, amely Észak-Magyarországon a bölcsészeti, pedagógiai és borászati képzés központja. A miniszterelnöki biztos bejelentette, hogy Eszterházy Károly püspökké szentelésének 250. évfordulója alkalmából emlékkonferencia megrendezését kezdeményezi.

Teljes egészében megújult az Eger architektúráját uraló késő barokk Líceum


Ternyák Csaba egri érsek azt hangsúlyozta, hogy Eszterházy Károly és Pyrker János püspök a város architektúráját meghatározó épületek, a Líceum, az Érseki Palota és a Bazilika építésével beírták nevüket Eger történetébe. Habis László (Fidesz–KDNP) polgármester kifejezte reményét, hogy  „a vidék legjelentősebb főiskolája”, amely a város legfontosabb intézménye is egyben, elnyeri a rangjának megfelelő egyetemi címet.

Hauser Zoltán, a főiskola rektora arról beszélt, hogy a 250 éves Líceum a magyar felsőoktatás szimbolikus épülete. Ez volt ugyanis az első olyan épület a történelmi Magyarország területén, amelyet kifejezetten egyetem céljára emeltek – mondta a rektor.

A Líceum a természettudományért elnevezésű projekt részeként teljes egészében megújult a város architektúráját uraló késő barokk Líceum, egyben 1300 négyzetméterrel 15 300 négyzetméterre nőtt a hasznosítható alapterület. A rekonstrukció lehetővé tette a könyvtári, a laboratóriumi és az infokommunikációs terek bővítését. Az intézmény Almagyar-dombi campusán kialakítottak egy új élelmiszer-tudományi épületet is.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása