Szobrot kapott a vajdasági író

Grund, 2012. április 16., hétfő 13:09
Halála után tizenhét évvel mellszobrot kapott szülővárosában, a délvidéki Zomborban Herceg János író.

A zombori városi könyvtár előtti díszkertben leplezték le Herceg János írónak, akadémikusnak, fordítónak, a vajdasági magyar irodalom talán legsokoldalúbb, legkövetkezetesebb és legtermékenyebb szerzőjének mellszobrát, amelynek megalkotását és felállítását nyomban Herceg János 1995-ben bekövetkezett halálát követően kezdeményezte a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár igazgatóbizottsága – számol be hétfői számában a Magyar Szó című délvidéki napilap és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján. A szobrot Milenko Buiša szobrászművész alkotta.

A nyugat-bácskai városban rendszeresen megemlékeznek Herceg Jánosról. Az író születésének 103. évfordulóján, május 11-én a Dunatáji Herceg János Napok keretében hirdetik majd ki a 2012-es Herceg János Irodalmi Díj nyertesének nevét. A zombori Berta Ferenc Zsebszínház által 2009-ben, az író születésének centenáriumán újraalapított díj ünnepélyes átadását május 29-én tartják meg.

Az irodalmi díjat 1998-ban alapították, ám 2000-től 2010-ig szünetelt az elismerés odaítélése. Az újralapítást követően 2010-ben először Silling István nyelvész, néprajzkutató és művelődéstörténész vehette át az elismerést. Tavaly Hajnal Árpád, a Sikoly folyóirat főszerkesztője, Magyar Szó rovatvezetője kapta a díjat.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása