Szolnokon a legjobb élni

thy

2012. május 29., kedd 13:17, frissítve: kedd 16:55

A több mint tízezer lakosú magyar települések versenyében a Tisza-parti város végzett az első helyen. A városokat a fenntartható fejlődés szempontjából mérték egymáshoz.

Fenntartható fejlődésük alapján az idén első alkalommal hasonlították össze a több mint 10 ezer lakosú magyar településeket, Budapest kivételével 143-at.

Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója, a díj alapítója kiemelte: az országot járva jelentős különbségeket lehet látni a magyar városok között, míg egyes városok nagyon sokat fejlődtek, más településeken az elmúlt húsz évben szinte semmi változás sem történt. Ezért úgy gondolták, hogy a települések fejlődésének ösztönzésére bemutatják, hogy vannak pozitív példák, és összeállítják a követendő példának tekinthető városok top 10-es listáját.

A legélhetőbb városok listája két nagy kategóriában – a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság szempontjából – kapott pontok alapján állt össze. A felmérés során a Központi Statisztikai Hivatal adatait, a településeken folyamatban lévő, illetve tervbe vett fejlesztéseket, valamint a személyes látogatások tapasztalatait vetették össze.

Takács Júlia elmondta: a vizsgálat szakmai felügyelőtestületét többek között az oktatás, a kultúra, a környezetvédelem és az energiahatékonyság területeinek szakértői alkották.

A győztes város, ez esetben Szolnok a TÜV Rheinlandtól a legélhetőbb magyar város címről hivatalos tanúsítványt kap. Ezzel együtt Szolnok modelljét nyilvánosságra is hozzák, hogy a többi település ezek alapján követhesse példáját. A listán a második Zalaegerszeg, a harmadik Debrecen lett. Ezek mellett Kecskemét, Szeged, Győr, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kaposvár és Veszprém került be a legjobb tíz közé.

A mostani összeállításból szándékosan hagyták ki Budapestet, mivel azt világvárosnak tekintik, így a főváros élhetőségét majd később, más szempontok alapján elemzik majd.

Szolnok alpolgármestere, Kállai Mária a díjjal kapcsolatban elmondta: hosszú távú városfejlesztési stratégiát dolgoztak ki, amelyben egyaránt szerepet kapott az energiahatékonyság, a környezetvédelem, valamint a humán területek fejlesztése is. Ezek a fejlesztések összeértek, eredményüket a mostani díj mellett korábbi elismerések is bizonyították. A közelmúltban Szolnok elnyerte többek között a hozzáférhető magyar város, valamint a családbarát önkormányzat díját is.

Végezetül álljon itt Szolnok közismert krónikásának híressé vált dala, amely a műfaj szabályai miatt talán kevésbé fest rózsaszín képet a városról, mégis kicseng belőle az egészséges lokálpatriotizmus hangja:

Forrás: MTI