Itthon kiborultak tőle, Brüsszelben landoltak a képei

R. Kiss Kornélia

R. Kiss Kornélia

2017. január 11., szerda 22:21, frissítve: csütörtök 07:29

Bekay-Nagy Maya képeiből nyílt kiállítás Brüsszelben. Szájer József kedvenc festője nem aratott osztatlan sikert itthon.

Újra csak Szájer József nyitotta meg Brüsszelben annak a festőnek a kiállítását, akinek a tárlata nemrég felháborodást okozott Szombathelyen, és akinek a képeit korábban már az Európai Parlamentben is kiállították Szájer szervezésében. 

A fideszes EP-képviselő szerint Bekay-Nagy Maya „ikonszerű festményei az igazság vallásos megjelenései”, a szombathelyi művészek szerint viszont inkább dilettáns alkotások. Böszörményi István szobrászművész kijelentette, nem állít ki többet a Szombathelyi Képtárban, Stekovics Gáspár festőművész-fotográfus pedig értetlenségének adott hangot, amiért Bekay-Nagy „laikus szemmel is vállalhatatlan”, Szent Mártont ábrázoló képe a képtárba kerülhetett. 

Ettől függetlenül van olyan is, aki nem tartja kínosnak Bekay-Nagy Maya életművét, Prokopp Mária művészettörténész például itt írt egy hosszú méltatást az eddigi munkáiról.

Az újabb brüsszeli kiállítás megnyitójáról az MTI számolt be szerdán, ezt az ottani magyar kulturális intézetben, a Balassi Intézetben rendezték. 

 
Az inkriminált Szent Márton-festmény a kerecsensólyommal – Szombathelyen felháborodást váltott ki, hogy a Szombathelyi Képtárba került a kép
 Magyar Nemzet
 

Szájer József korábban az Európai Parlament épületében állíttatta ki Bekay-Nagy képeit. Saját büdzséből szervezte az eseményt, az ilyen akciókra külön összegeket biztosít az Európai Parlament. Ez a tárlat csak négy napig volt megtekinthető.

A budapesti születésű Bekay-Nagy az olaszországi Pollenzában, Maceratában, Velencében, valamint Budapesten él, tanít és alkot. A hetvenes években települt át Olaszországba, jelenleg a Velencei Szépművészeti Akadémián oktat.