Szombathelyi színház: Eperjes hazudik?

R. Kiss Kornélia

R. Kiss Kornélia

2017. március 16., csütörtök 20:18

Két fiatal rendező, Benkó Bence és Fábián Péter nyílt levélben fordult Eperjes Károlyhoz. Szerintük valótlanságot állít a Kossuth-díjas színész, aki többször is úgy nyilatkozott: a színházi szakmából egyesek megfenyegették, megfélemlítették azokat a művészeket, akik részt vállaltak Dér András filmrendező szombathelyi színházigazgatói pályázatában.

Soha, senki nem fenyegetett meg minket – írta Benkó Bence és Fábián Péter, a K2 Színház rendezői. A két fiatal rendező úgy került bele a szombathelyi színház igazgatói pályázatának ügyébe, hogy szerepelt a nevük Dér András filmrendező igazgatói pályázatában.

A pályázatot azért kíséri ekkora érdeklődés, mert a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító igazgatója, Jordán Tamás, aki két cikluson át vezette a színházat, most kihívót kapott: Dér András is pályázott az igazgatói székre.

Pályázatot kiírni a törvény szerint kötelező, azonban a színházi szakmából és a közönség köréből is sokan úgy vélekedtek: Jordán Tamás mint a színház alapító igazgatója, a társulat felépítője megérdemli, hogy tovább vezethesse a színházat – a legközelebbi pályázat idején, öt év múlva már közel lesz a nyolcvanhoz, így valószínűleg ez lenne utolsó igazgatói ciklusa. 

Jordán Tamás mellett tüntetést szerveztek Szombathelyen a nézők, mellette állt ki több magyarországi teátrum, Törőcsik Mari és a Nemzet Színészei is. 

Dér András pedig visszalépett. Eperjes Károly, aki a pályázatokat véleményező szakmai bizottság tagja volt, Szombathely fideszes városatyáihoz hasonlóan azt hangoztatta: nem volt igazságos a verseny. Eperjes a médiában több helyen azt nyilatkozta, Dér Andrást és a pályázatában szereplő szakmai partnereit is megfenyegették, ezért vonta vissza Dér a pályázatát.

Ezt azonban eddig mindenki cáfolta. Gárdos Péter rendező Veiszer Alindának, a Hír TV műsorvezetőjének Eperjes Károllyal szemben azt mondta: nem fenyegették meg. És ugyanezt írta az a két fiatal rendező, akik leendő szakmai együttműködő partnerként csatlakoztak Dér András pályázatához. 

„Tisztelt Eperjes Károly! Ön azt állította az ATV Csatt című műsorában, hogy minket megfenyegettek, amiért aláírtunk Dér András pályázatához. Ezzel szemben minket nem fenyegetett meg senki semmilyen oldalról, sem azért, mert aláírtunk Dér András pályázatához, sem másért. Mielőtt bármilyen további félreértésre adnánk okot, megismételjük egyszerűbben is: Nem fenyegetett meg minket senki, soha, semmilyen körülmények között” – írták a levélben, amelyet a Szinház.org portál tett közzé szerdán. 

„Felszólítjuk Önt, hogy nyilvánosan vonja vissza ezt a kijelentését, és kérjen bocsánatot a K2 Színház egész társulatától, amiért valótlanságot állított rólunk, Jordán Tamástól, amiért ezt a hazugságot érvként használta fel a vele való vitában, és a tv-nézőktől, akiket félrevezetett” – írta Benkó Bence és Fábián Péter.

A szombathelyi álom továbbálmodója

Szombathely első kőszínháza több évtizedes küzdelmek után épült fel 1880-ban. A Hauszmann Alajos által megálmodott neoreneszánsz épületet 1907-ben be kellett zárni, a fenntartásáról ugyanis nem gondoskodtak megfelelően − a színház 1945 márciusában, Szombathely terrorbombázása idején pusztult el. 2007-ig a művelődési otthonban, a sportházban, a szabadtéri játékokon vagy a történelmi karneválon lehetett látni színházat vendégségben.

Szombathely közgyűlése ekkor egyhangúlag szavazta meg a Weöres Sándor Színház alapítását, amelynek tevékeny kezdeményezője Jordán Tamás színművész volt, a szombathelyi színházi álom egyik továbbálmodójaként. 

Igazgatóságának első öt éve komoly megpróbáltatásokkal teli, a helyőrségi művelődési otthon hosszan tartó átépítésétől kezdve a 2011-es kulturális megszorításokig, amely ezt a várost sem hagyta érintetlenül. (T. G.)

Véleménycikkünket itt olvashatja.

Dér András visszalépése után csak egy pályázatról, Jordán Tamáséról dönthetett a szombathelyi városi közgyűlés, mégsem szavaztak bizalmat a színházalapító igazgatónak, helyette új pályázatot írnak ki. Ezzel csúszik az évad szervezése, és a fideszes városatyákat joggal érheti az a vád, hogy semmiképpen nem akarják igazgatónak kinevezni Jordán Tamást. Az eset után Eperjes Károly is utalt arra, hogy esetleg indulna a megismételt pályázaton – az első körben ezt meg sem tehette volna, hiszen a pályázatokat elbíráló szakmai bizottságban ült.