Szombaton kezdődnek a Fölszállott a páva elődöntői

Grund, 2014. március 7., péntek 15:30
Szombaton kezdődnek a Fölszállott a páva 2014 című műsor elődöntői, amelyekben összesen 48 produkció mérheti össze tudását négy kategóriában. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a Hagyományok Házával együttműködésben szervezi a népzenei és néptáncos tehetségkutatót, amelyet a Duna tévé élőben közvetít.

Az idei verseny még színvonalasabb lesz a tavalyinál, mert nagyon erős a mezőnyt alkotnak a határon innenről és túlról érkező versenyzők, ezt a zsűri már az első válogatókon megállapította – hangsúlyozta Siklósi Beatrix projektvezető. Hozzátette: ez a műsor a közmédia kiemelt és a határokon átlépő márkája lett, hiszen a Fölszállott a páva döntősei is felléptek például a tavalyi washingtoni Smithsonian Folklife Festival magyar programjában.

Siklósi Beatrix arra is emlékeztetett, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, a UNESCO védnökséget vállalt a Fölszállott a páva című műsor felett 2012-ben, így már nemzetközi elismertsége is van a vetélkedőnek. Mint mondta, a közmédia úgy támogatja a tehetségeket, a néphagyományokat, a népzenét és a néptáncot a Kárpát-medencében, hogy minél szélesebb közönségnek mutatja meg.

Balogh Júlia vezető szerkesztő, a műsor ötletgazdája is úgy vélekedett, hogy a tavalyinál izgalmasabbnak és színvonalasabbnak ígérkezik az idei megmérettetés. Véleménye szerint akik 2012-ben még nem bíztak a verseny nívójában, most felbátorodtak, és neki mernek vágni. „Hiszek abban, hogy ismét rábukkanunk különleges értékeinkre, amelyek sajátosan a magyaroké, amelyek ránk jellemzők – fogalmazott. – A több ezer éves népi kultúrához vissza lehet csatlakozni, és újjáépíteni sok mindent, amit időközben elveszítettünk.” Elmondta azt is, hogy a versenyre Magyarországról jelentkeztek a legtöbben, emellett Délvidékről, Erdélyből és a Felvidékről érkeztek szólisták, zenekarok, táncegyüttesek.

A 2013-ban nyolc helyszínen megrendezett területi előválogatókból az idei Fölszállott a páva élő adásaiba, az elődöntőkbe összesen 48 produkció jutott be négy kategóriában: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, szóló és páros táncosok, valamint táncegyüttesek versengenek egymással – közölte Scrob Andrea vezető szerkesztő.

Márciusban négy adáson keresztül kategóriánként három-három produkció mutatkozik be a zsűri előtt, amelynek elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész. A testület tagja Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, zenész és Diószegi László, történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke.

Az elmúlt nyolc hétvégén a Duna tévé nézői a területi válogatófilmeket láthatták: szakmai zsűri segítségével több mint ezer fiatal mérte össze tudását a tehetségkutatóban.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés