Találkozás igazi walesi bárdokkal Arany János szobránál

A fődruida is eljött Karl Jenkins kantátájának magyar nyelvű bemutatójára

Tölgyesi Gábor

2012. június 29., péntek 16:41, frissítve: péntek 23:48

Péntek este a Művészetek Palotájában mutatják be Karl Jenkins kantátája, A walesi bárdok magyar nyelvű változatát. Itt lesz a walesi fődruida is.

Karl Jenkins ma a világon az egyik legtöbbet játszott kortárs zeneszerző, a popot és a klasszikus zenét ötvöző Adiemus révén még az is hallotta zenéjét, aki nevét (bár ez eléggé valószínűtlen) nem ismeri. Irinyi László producer felkérésére zenésítette meg Arany János balladáját, nyúlt Berlioz és Brahms után magyar témához. A mű világpremierje Magyarország EU-elnökségének egyik jelentős kulturális eseménye volt múlt év nyarán. A Walesi Bárdok Projekt fővédnöke Károly walesi herceg, tiszteletbeli védnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, továbbá Nagyszalonta és Montgomery polgármestere. És természetesen a Walesi Bárdok Rendjének fődrudiája, Jim Parc Nest, aki feleségével, Manon Rhys íróval érkezett a budapesti koncertre.

Jim Parc Nest Arany János szobra előtt

Fotó: Nagy Béla


A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, Arany János szobránál találkoztunk velük. Mint kiderült, Wales fődruidájának semmi köze az Asterix képregénysorozat Magicoturmixához, sem a wicca-típusú hókuszpókuszokhoz.

Wales legnagyobb művészeti fesztiválja a National Eisteddfod. A 151 éves vándorfesztiválon augusztus 4-én a nyitóhangversenyen Karl Jenkins kantátáját walesi nyelven mutatják be. A koncertet a BBC televíziós csatorna élőben közvetíti.

Jim Parc Nest egy kissé misztikus, magyar-walesi összefüggésre hívta fel figyelmünket. Bár e sorok írója mindent szkeptikusan fogad, ami elé a misztikus jelző biggyeszthető, ezúttal teljesen meggyőzték.

Interjú a fődruidával a Magyar Nemzet június 30-ai, szombati számában.