Támogatást kapnak a vajdasági magyar színházak

TK

2012. április 13., péntek 09:55, frissítve: péntek 10:24

Másfél millió dinár támogatást kapnak tájoláshoz a vajdasági hivatalos magyar színházak a Magyar Nemzeti Tanácstól (MNT) egy szerződés értelmében, amelyet csütörtökön írt alá Újvidéken a nemzeti kisebbségi önkormányzat szerepét betöltő szervezet elnöke és négy társulatvezető.

Az MNT az Újvidéki Színházat, a Szabadkai Népszínházat, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat és a Zentai Magyar Kamaraszínházat kiemelt intézményként tartja számon. Előadásaik utaztatását másodízben támogatja – jelentette a Vajdaság Ma hírportál.

Korhecz Tamás, az MNT elnöke a megállapodás után elmondta, hogy a program célja egyrészt a kiemelt intézményekről való gondoskodás, hogy minél több bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak számukra, másrészt az, hogy minél több olyan magyar emberhez jusson el ez a kulturális tartalom, érték, akinek egyébként nem lenne lehetősége profi színházi produkciókat megtekinteni.

Az érintett színházak egyenként mintegy 400 ezer dinárt kapnak az MNT-től. A társulatvezetők is egyetértettek abban, hogy a tájolás fontos, nemcsak a színházak, hanem a közönség és a vajdasági magyar közösség szempontjából is.

Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója elmondta, már érkeznek a felkérések azokról a településekről, ahol tavaly felléptek. Ezúttal a Jóccakát, mama és a Simon hét napja című darabbal tájolnak.

A Kosztolányi Dezső Színház a Béres Márta – One girl show című produkciót utaztatja s 12 helyszínen tervezi bemutatni. Urbán András igazgató szerint ez a darab kiválóan működik a térség bármely településén, hiszen egy vajdasági lány mindennapjait mutatja be.

Az Újvidéki Színház társulatától az Alabama song című darabot láthatja majd a vidéki közönség – közölte László Sándor igazgató. Szerinte a tájolási program erősíti a négy színház kapcsolatát is, mivel szoros együttműködésre sarkallja őket.

Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője a támogatási program legfontosabb részének a folytonosságot nevezte. A társulat egyik utazó előadása a Hyppolit, a lakáj lesz.

A tájolási program keretében a színházak több mint 20, többségében magyar lakta vajdasági településen 23 előadást játszanak.

Forrás: MTI