Támogatják a pályakezdő prózaírókat

Grund

2012. június 22., péntek 12:55

A frissen alapított JAKkendő-díjjal pályakezdő prózaírók kiemelkedő teljesítményét ismerik el, aminek célja hogy a kötettel még nem rendelkező, 40 év alatti prózaírókat segítse pályájuk elindulásában.

A József Attila Irodalmi Kör Egyesület (JAK) által alapított elismerés a díjazott pályamunka JAK-füzetekben való kiadásából és a szerzőnek járó kétszázezer forintos pénzjutalomból áll. A díj odaítéléséről szakmai kuratórium dönt, amelynek tagja Garaczi László József Attila-díjas író, Mikola Gyöngyi irodalomkritikus és Szvoren Edina Bródy-díjas író, valamint a JAK-füzetek mindenkori sorozatszerkesztői.

A díjra pályázni szeptember 9-ig beküldött novelláskötettel, kisregénnyel, regénnyel vagy egyéb szépirodalmi prózai munkával lehet, a nevezési korhatár negyven év. A részletek a JAK honlapján olvashatók.

A József Attila Kör a fiatal kortárs magyar irodalom 1989 óta működő szervezete, amelynek elsődleges célja a pályakezdő irodalmárok indulásának segítése, a legújabb kortárs magyar irodalom kutatása, eredményeinek bemutatása és eljuttatása a közönséghez felolvasó- és vitaestek, konferenciák és rendhagyó középiskolai irodalomórák szervezésével, valamint a JAK-füzetek és a Világirodalmi Sorozat kiadásával. A JAK emellett számos magyar és nemzetközi programsorozat, ösztöndíjprogram és fesztivál aktív résztvevője, a fiatal irodalmárok egyik fontos hazai érdek-képviseleti szerve.

Forrás: MTI