Téboly: templomot robbantanak, majd tüzet nyitnak

NT

2011. december 25., vasárnap 13:32

Újabb robbanás történt Nigériában, ezúttal Jos város egyik templomának közelében – közölte Pam Ayuba kormányszóvivő. Nem ez az első robbanás vasárnap, korábban egy másik templomnál is tragédia történt a karácsonyi mise alatt.

A robbanást lövöldözés követte, s legalább egy rendőr megsebesült. Az még nem világos, hogy a templom volt-e a merénylet célpontja. A robbantás időpontjában karácsonyi misét tartották a templomban.

Nem sokkal korábban a fővároshoz közeli Madala településen, a Szent Teréz-templom belsejében robbant fel egy pokolgép, aminek következtében legalább huszonöt ember vesztette életét.

Nigériában gyakoriak a merényletek és a támadások, amelyeket gyakran tulajdonítanak a Boko Haram nevű helyi iszlamista szektának. Ez a szervezet vállalta magára az ENSZ abujai képviselete elleni augusztusi öngyilkos merényletet, amely 24 életet követelt. Nigéria, Afrika legnépesebb országa élesen megosztott: déli részén a katolikusok, az északin a muzulmánok vannak többségben.

A merényletek elkövetői még nem jelentkeztek, de a gyanú szerint a Boko Haram nevű helyi radikális muzulmán szekta áll a háttérben. Tavaly karácsonykor Jos városában és környékén legalább 80-an vesztették életüket a keresztény templomok elleni robbantásos merényletsorozatban.

A vak és képtelen gyűlölet jeleként ítélte el vasárnap a Vatikán a Nigériában aznap elkövetett merényletet egy keresztény templom ellen. Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője kiemelte, hogy a támadást éppen karácsony napján vitték végbe „az emberi élet iránti minden tisztelet nélkül”. A szóvivő azelőtt nyilatkozott az újságíróknak, hogy megérkezett volna a többi támadás híre. A madalai akcióra utalva kijelentette: az még több gyűlöletet és zavart akar kelteni és szítani az országban. Nigéria – minden keresztény felekezetet egybevéve – a hatodik legnagyobb keresztény ország a világon, és a Vatikánt egyre jobban nyugtalanítja, hogy az afrikai államban a vallásközi feszültségek mindinkább fokozódnak. A pápa novemberi benini látogatása során az afrikai iszlám toleráns hagyományát, a muzulmánok és keresztények olykor egy családon belül is békés egymás mellett élését hangsúlyozta.

 

Forrás: MNO,MTI