Thaiföldi rendező lesz a locarnói filmfesztivál zsűrielnöke

TK, 2012. május 10., csütörtök 19:09, frissítve: csütörtök 19:21
Apicsatpong Viraszethakul thaiföldi rendező, forgatókönyvíró, producer és videoművész lesz a 65. locarnói filmfesztivál versenyprogramjában szereplő alkotásokról döntő zsűri elnöke – jelentették be a svájci városban csütörtökön.

„Apicsatpong Viraszethakul mindössze néhány nagyszerű filmmel a világ filmművészetének egyik legjelentősebb alakja lett az utóbbi húsz évben” – indokolta a választást Olivier Pére, a rangos seregszemle művészeti igazgatója.

A thaiföldi művész 2010-ben a legjobb filmnek járó Arany Pálmát vehette át a Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire című filmjéért a cannes-i filmfesztiválon, ahol már korábban – 2002-ben és 2004-ben – is kitüntették a Blissfully Yours, valamint a Tropical Malady című alkotásaiért. Apicsatpong Viraszethakul eddigi hat nagyjátékfilmje 14 díjat „zsebelt be” nemzetközi mustrákon.

A rendező 1970-ben született, először építésznek tanult, végül Chicagóban, a School of the Art Institute hallgatójaként szerzett mesterdiplomát. 1998 óta sok országban rendezett kiállítást és installációkat.

„Költői, álomszerű műveiben összeköti hazája régi legendáit a világ és a természet érzékelésével, méghozzá új formák és a kortárs művészet filmnyelve révén” – méltatták a locarnói szervezők Apicsatpong Viraszethakult.

A svájci város augusztus 1. és 11. között tartja filmfesztiválját.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása