Tiltakoznak a műemlékvédők

Grund

2012. június 27., szerda 19:11, frissítve: csütörtök 00:14

Nyílt levélben tiltakoztak műemlékvédelmi szakemberek a magyar műemlékvédelem vélt ellehetetlenítése ellen. L. Simon László államtitkár válaszolt nekik.

A nyílt levelet aláíró szakemberek emlékeztetnek arra: a kulturális örökségvédelmi törvény módosítása elveszi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), valamint a kormányhivatalok kulturális örökségvédelmi irodáinak építéshatósági jogkörét, csak szakhatóságként vonja be őket az építési engedélyezési folyamatba. A törvénymódosítással való egyet nem értése jeléül Tamási Judit, a KÖH elnöke július 1-jei hatállyal lemondott vezetői munkaköréről.

A nyílt levél szerint a rendszerváltás óta folyamatosan szűkült a műemlékvédelem szervezeti kapacitása és hatóköre. Elsorvasztották a kutatást, tervezést, restaurálást végző részlegeket, felszámolták a közvetlen anyagi támogatásokat. Ezek megszűnésével a beruházói, tulajdonosi érdekek egyre inkább szembekerültek a műemléki értékek fenntartására irányuló közérdekkel.

Mint fogalmaznak: „háttérbe szorult a preventív jellegű tevékenység, beleértve a műemléki értékek feltárását, védetté nyilvánítását, felügyeletét. A műemlékvédelmi szervezet munkája egyre inkább a − többnyire korlátozó, kötelező, büntető jellegű, ezért a tulajdonosoknak ellenszenves − hatósági szerepben üresedett ki.”

A Magyar Nemzet június 26-ai, keddi számában az örökségvédelmi törvény módosításáról is kérdezte L. Simon Lászlót. „Hosszú évek óta folyik a vita az örökségvédők és az építészek között a hatósági jogkörökről. Az építészek nagyon régóta vártak erre a változásra. Ám ez nem jelenti azt, hogy az örökségvédelem szempontjai sérülni fognak: felelős vezető ma Magyarországon nem akar úgy építkezni, hogy szétverje az épített örökséget” – nyilatkozta a kulturális államtitkár.

L. Simon László a nyílt levélre most közleményt jelentetett meg, amelyben hangsúlyozta: az építési hatósági és a kulturális örökségvédelmi hatósági jogkörök szétválasztásával a KÖH visszatérhet a műemlék-felügyelet szakmai alapokon nyugvó ellátásához. A kormány hamarosan döntést hoz az átfogó kulturális örökségvédelmi reform első lépéseként a kulturális örökségvédelmi szakpolitikai stratégia elkészítéséről. L. Simon László szerint a stratégia fő feladata a gazdasági növekedés és a kulturális örökség hosszú távú fennmaradásának biztosítása közti látszólagos ellentmondás feloldása lesz.

A Magyar Távirati Iroda megkeresésére Kálmán Ernő, az Építészek Nemzetközi Szövetségének (UIA) elnökségi tagja, a Magyar Építőművészek Szövetsége volt elnöke elmondta: egyetért azzal a változással, hogy a KÖH a jövőben szakhatóságként működjön, emellett másodfokon eljáró hatóságként képzelné el a hivatal szerepét. Az építész hangsúlyozta: az engedélyeztetési vagy akár már a tervezési folyamatokban is érdemes lenne a reprezentatív hazai és nemzetközi építészszervezetek véleményét figyelembe venni.