Tito képeiből nyílik kiállítás

Grund

2012. május 4., péntek 16:46

A Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök volt villájának falait díszítő képekből nyílik kiállítás pénteken Újvidéken. Az olasz, francia és holland festők művei egykor a belgrádi Uzicka utcában lévő rezidencia falait díszítették. A tárlat június 5-ig tart nyitva Újvidéken.

Tito gyűjteményének 38 képét állítják ki ezen a tárlaton: a jugoszláv történeti múzeumba, ezek közül sokkal most találkozhat a közönség először. Az 1946 és 1978 között vásárolt képek között európai festők 17. és 18. században készült alkotásai láthatók. A kiállítás bemutatja a huszadik századi modernebb törekvéseket megvalósító, a volt Jugoszlávia területén élt alkotók festményeit is, ezek igen nagy értéket képviselnek a műértők szerint. Köztük vannak olyan, Szerbiában elismert alkotók művei, mint Djura Jaksic (Leány lanttal című képe nagyon népszerű), Paja Jovanovic, Vlah Bukovac, Beta Vukanovic, Mosa Pijade, Miroslav Kraljevic, Peda Milosavljevic és a néhai elnök kedvenc portréfestője, Djordje Andrejevic Kun.


Tito és Jasszer Arafat                                                                                                                               

Fotó: Getty ImagesTito harminckét évvel ezelőtt, 1980. május 4-én hunyt el Tito, aki 35 évig vezette Jugoszláviát. Annak idején kétszáz állam- és kormányfő vett részt a temetésén, később kultusza elhalványult, ma az egykori belgrádi rezidencia melletti télikertből kialakított Virágházba – ahova kívánságára eltemették – alig jár látogató. Egy évben egyszer ezen a napon jelenik meg a nyilvánosság előtt özvegye, hogy virágot vigyen egykori férje sírjára. Jovanka Broz lenne az egyetlen örököse Tito vagyonának, amely más értékes tárgyakból, a rezidencia ingóságaiból és kisebb ingatlanokból áll, de az évtizedek óta tartó pereskedés az állammal nem hozott eredményt az özvegy számára.

Forrás: MTI