Több mint egymilliárdos bevételt hozott az árverés

TK, 2012. június 11., hétfő 07:19, frissítve: hétfő 08:37
Csaknem ötmillió dolláros (1,16 milliárd forintos) bevételt hozott az elektromos gitárok atyjaként emlegetett Les Paul hangszereiből és emléktárgyaiból rendezett árverés az Egyesült Államokban.

A befolyt összeggel a Les Paul nevét viselő, a zeneoktatást és a zenei innovációt elősegítő alapítványt támogatják.

A Julien's Auctions Beverly Hillsben tartott kétnapos árverésén rekordárak születtek a gitárokért folyó licitálásban. A hangszerek – amelyek után rockzenészek, múzeumi kurátorok és gyűjtők sóvárogtak – között volt egy 1951-es Fender No-Caster, amely 216 ezer dollárért cserélt gazdát. Ennél alacsonyabb összegért, 180 ezer dollárért vittek el egy 1982-es Gibson Les Paul-gitárt, egy 1940-es évekből való Epiphone Zephyr pedig 144 ezer dollárért kelt el.

Százezer dollár felett – 106 250 dollárért – csaptak le egy Paul-féle keverőpultra, a nagy újító gitárvázlatai pedig 40 625 dollárért találtak gazdára.

Les Paul fejlesztette ki az egyik első elektromos gitárt, amelyet 1952-ben Gibson Les Paul néven jelentetett meg a piacon. A szakember június 8-án ünnepelte volna 97. születésnapját.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása