Több pénzt kapnak a magyar fesztiválok

Tölgyesi

2012. május 4., péntek 15:43, frissítve: péntek 17:22

A Nemzeti Kulturális Alap 772 millió forintot osztott szét a kiemelkedő kulturális értékkel bíró fesztiválok között.

A Kulturális Fesztiválok Kollégiumának 590 millió forintos keretét 182 millió forinttal emelték meg a jövő évi keret terhére, így a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 772 millió forintot osztott szét a kiemelkedő kulturális értékkel bíró fesztiválok között − jelentette be sajtótájékoztatón L. Simon László.

Az NKA bizottságának elnöke elmondta: 145 fesztivál pályázott több mint 2,3 milliárd forintra. Az NKA kollégiuma 77 pályázatot fogadott el, támogatást kap többek között a Budapesti Őszi Fesztivál, a Bartók+Verdi Miskolci Nemzetközi Opera Fesztivál, a Zempléni Fesztivál, a pécsi POSZT és az Ördögkatlan Fesztivál.

Az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma 40 millió forint többletforráshoz jutott. Ebből az összegből restaurálják a fábiánházi, a leveleki és az aranyosapáti görög katolikus templomok ikonosztázionjait, oltárait Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Mindez az NKA és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságának közös programjának eredménye, amely a kis falvak turisztikailag és kulturális szempontból is fontos értékeinek megmentését tűzte ki célul.

Az egyházi örökség ápolására, megőrzésére, az épített egyházi örökségek, múzeumok, levéltárak, kulturális intézmények védelmére 2010-ben 48 pályázatra több mint 38 millió, 2011-ben 59 pályázatra mintegy 59 millió forintot ítélt meg az NKA.