Toldi várja a debreceni csemetéket

LM, 2012. május 27., 16:05
Toldi-panoptikummá alakították át a debreceni vidámpark egyik legrégebbi nevezetességét, az elvarázsolt kastélyt, a gyermeknap alkalmából vasárnap megnyitott interaktív tárlat Debrecen és az erdélyi Nagyszalonta egyéves közös kulturális projektjének része.
Nem komcsi és nem is egynapos ünnep a gyermeknap; alapvető félreértéseket tisztáz az MNO összeállítása.

A két város közös uniós finanszírozású programja Nagyszalonta szülötte, Arany János életének és munkásságának állomásait állította középpontba, kiemelt célként megjelölve az irodalmi turizmus fejlesztését. Az elmúlt egy évben a két település közösen jelent meg turisztikai kiállításokon,  és több utazást is szerveztek iskoláscsoportoknak.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere vasárnap a debreceni vidámparkban tartott megnyitón kiemelte: akárcsak a Toldi, úgy most a Toldi-panoptikum is pályázat útján születhetett meg. Ehhez a város 27 millió forintot nyert – ismertette.

A kiállításon a gyerekek játékos formában ismerhetik meg Arany János egyik leghíresebb művét: le kell tudni nyomniuk a szarvánál fogva a szürkemarhabikát, mozgásérzékelős szobában virtuálisan állhatnak ki a cseh vitéz ellen, korhű jelmezekbe bújhatnak és videoanyagokat nézhetnek meg a Toldi leghíresebb jeleneteiről. Az egymásba nyíló termek mindegyikében két-két tv-képernyő is fogadja a viaszbábuk közé érkező gyerekeket, akik már a sajtóbejárás idején is hosszú sorokban kígyózva vártak a bejutásra.

A panoptikum termeit végigjárva a látogatók öt kérdésre felelhetnek egy információs terminálon a művel kapcsolatban. Ha helyesen válaszolnak, fényképet készíttethetnek magukról, eldönthetik, hogy Nagy Lajos korának harci öltözékei közül melyiket viselik. Az elkészült fotót már a helyszínről elküldhetik e-mailben maguknak és barátaiknak.

Nagy Sándor Tibor, a vidámparkot fenntartó Nagyerdei Kultúrpark igazgatójának közlése szerint az elvarázsolt kastélyhoz hasonlóan a Toldi-panoptikum is a park „zászlóshajója” marad.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása