Gastroblues 2012

Töményen és tisztán, nem felvizezve

Tölgyesi Gábor, 2012. július 9., hétfő 15:23, frissítve: szombat 10:40
Glenn Hughes olyan koncertet adott Pakson, amely a legnagyobb arénák falát is kiütné. És ez még a tizede sem annak, ami a Gastroblueson történt.

Rég volt, van annak már negyven éve is, mikor David Coverdale mellett Glenn Hughes megjelent a Deep Purple énekesi posztján. A funkytól a metálig – a Deep Purple feloszlása után – hatalmas kirándulásokat tett a könnyűzene világában, de sosem fáradt el, nagy, „örökzöld” slágerek fűződnek a nevéhez. Két éve a Black Country Communion frontembere. A sztárgitáros Joe Bonamassa, a Dream Theater billentyűse, Derek Sherinian és a néhai Led Zeppelin dobosának fia, Jason Bonham társaságában elképesztően jó albumot raktak le az asztalra. A Black Country hírvivője („I am a messenger”) szólócsapatával érkezett Paksra – jött, látott, győzött.

Glenn Hughes idén hatvanéves, de esze ágában nincs gondolkodni azon, hogy nyugdíjba vonuljon. És ez senkiben sem vetődhet fel: a Rock Hangja – neve ma sem túlzás – olyan koncertet adott, amelyet a Sziget nagyszínpadán sem lehet látni. Tele energiával, életkedvvel, elképesztő énektudással, a hangszerek, a technika fejlődésének köszönhetően olyan koncerthangzással, amelyet valójában megérdemelnek a hetvenes évek remekei (is). Mert persze Deep Purple és Black Country volt csőstül a program – a legjobb „Deep Purple koncert”, amit valaha hallhattunk, kívánhattunk magunknak.


Valójában abba sem akarta hagyni, talán csak a repülőtérre kellett igyekeznie, a közönség pedig egyszerűen „megőrült” tőle. Pedig nem „tipikus” hard rock volt ám itt, mikor italos macsóskodással, trágár bohóckodással hergelik a jónépet, hanem mosolygó könnyedséggel, szívből jövőn. Glenn Hughes egyébként – hosszú távra tervezvén – vagy két évtizede szakított az alkoholizálással, vegetáriánus, és minden szempontból tiszta.

Meglepetés volt Glenn Hughes koncertje abból a szempontból, hogy már túl voltunk egy-két olyan pillanaton, amit – úgy hittük – nem lehet már tovább fokozni. A Texas blues avatott ismerője, Stevie Ray Vaughan szellemi örököse, Tommy Katona Dallasból érkezett haza néhány koncert erejéig, és Jimi Hendrix tisztelői is hallhatták: vannak jó gitárosok még a földön, ráadásul magyarok! Szűcs Gábor például, aki évek óta az Egyesült Államokban, Atlantában él, Little G. Weevil néven tett világhírnévre: márciusban megjelent the Teaser című új albuma rögtön toplistás lett, több országban is.

A Uriah Heep alapítója, Ken Hensley pénteki koncertjét sajnos elmulasztottuk, a csillogó szemű mesélők katartikus, egyfajta spirituális élményről számoltak be. És ugyan milyen lehetett a Yes billentyűsének, Rick Wakemannek a koncertje vasárnap délelőtt a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek-temlomban? – nem fogják kitalálni!

Késő esténként vált felismeréssé, a jam sessionök idején: a jóból nem mindig árt meg a sok. S bár kissé „csalódás” volt, hogy a Pécsi Magasfiúk Dalárdájának ismert muzsikusai „csak” a zenében óriások, a blueskocsmában idősebb Katona Tamás és Tommy Katona azt is megmutatta: milyen jó, ha apa és fia között harmónia van.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés