A magyar színésznő tiszteletére levetítik a Makk Károly által rendezett Szerelem című filmet. Az alkotás 1971-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, Törőcsik Mari pedig különdíjat kapott alakításáért. A június 1. és 10. között zajló filmes mustra közönsége láthatja a 74 éves Claude Lelouch Egy férfi és egy nő című filmjét is, amely 1966-ban meghozta a rendezőnek a világsikert. Lelouchnak ez az alkotása Arany Pálma-díjat kapott Cannes-ban és két Oscar-díjat is elnyert.

Törőcsik Mari az örökzöld Körhintában              

Fotó: wikipediaAz életműdíjakat a június 9-i gálarendezvényen adják át a szervezők. Előző években Kolozsváron olyan szakmabeliek vehették át ezt a kitüntetést, mint Michael York, Wim Wenders, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Franco Nero és Vanessa Redgrave.

Az idei TIFF-en is megrendezik a Magyar Film Napját: levetítik Fliegauf Bence Csak a szél, Elek Judit Visszatérés című filmjét, valamint a Magyarország 2011 című szkeccsfilmet. a rövid epizódokból álló alkotás egyes részeit Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Bence, Salamon András és Jancsó Miklós rendezte.