Törőcsik Mari életműdíjat kap

Grund, 2012. május 14., hétfő 16:21, frissítve: hétfő 16:38
Az idei Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon Törőcsik Mari, Geraldine Chaplin színművész, Claude Lelouch francia filmrendező és Ion Caramitru színész, a Román Színházi Szövetség elnöke életműdíjat kap. A fesztivált június 1. és 10. között rendezik meg.

A magyar színésznő tiszteletére levetítik a Makk Károly által rendezett Szerelem című filmet. Az alkotás 1971-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, Törőcsik Mari pedig különdíjat kapott alakításáért. A június 1. és 10. között zajló filmes mustra közönsége láthatja a 74 éves Claude Lelouch Egy férfi és egy nő című filmjét is, amely 1966-ban meghozta a rendezőnek a világsikert. Lelouchnak ez az alkotása Arany Pálma-díjat kapott Cannes-ban és két Oscar-díjat is elnyert.

Törőcsik Mari az örökzöld Körhintában              

Fotó: wikipediaAz életműdíjakat a június 9-i gálarendezvényen adják át a szervezők. Előző években Kolozsváron olyan szakmabeliek vehették át ezt a kitüntetést, mint Michael York, Wim Wenders, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Franco Nero és Vanessa Redgrave.

Az idei TIFF-en is megrendezik a Magyar Film Napját: levetítik Fliegauf Bence Csak a szél, Elek Judit Visszatérés című filmjét, valamint a Magyarország 2011 című szkeccsfilmet. a rövid epizódokból álló alkotás egyes részeit Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Bence, Salamon András és Jancsó Miklós rendezte.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
Háttér, riport, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása